Dissabte, a les 16.20

"Tocats de l'ala" descobreix els ocells urbans

Aquest dissabte, 10 d'octubre, a les 16.20, TV3 emetrà el quart capítol de "Tocats de l'ala", que mostrarà diverses espècies d'ocells urbans amb un grup de nens i nenes que comptaran nius d'oreneta. Aquesta sèrie de divulgació i entreteniment, creada i dirigida per Fúlvia Nicolàs i Joan Pavia, acosta el món dels ocells als espectadors i els convida a descobrir l'ocellaire que porten dins
Els nens i nenes de l'escola Sant Joan Bosco d'Horta, a "Tocats de l'ala"

Els nens i nenes de l'escola Sant Joan Bosco d'Horta, a "Tocats de l'ala"

Els nens i nenes de l'escola Sant Joan Bosco d'Horta, a Barcelona, no s'havien ni fixat en les orenetes cuablanques que cada primavera els omplen el pati. I això que es tracta d'una de les dues o tres colònies més importants d'aquesta espècie a tot Catalunya. L'ornitòleg que fa el recompte d'orenetes de la ciutat demanarà als infants que l'ajudin a comptar els nius i, a canvi, els portarà a descobrir la resta d'ocells urbans. I és que, al contrari del que es pensa habitualment, la ciutat no és un hàbitat hostil per als ocells: hi ha molt menjar i pocs enemics naturals. El programa mostrarà coloms, cotorres, pardals, merles i tórtores, entre d'altres. També preguntarà als ciutadans quants ocells coneixen i descobrirà l'habitant més espectacular de la Sagrada Família: el falcó peregrí que ha ensenyat als ocells a volar més ràpid.

A més, "Tocats de l'ala" acompanyarà el fotògraf Jordi Bas al Montsec per retratar l'àguila cuabarrada que freqüenta el seu amagatall. Ell és un dels pocs fotògrafs de natura que encara venen fotografies a revistes especialitzades, un negoci que internet ha ensorrat. La xarxa, però, n'ha fer créixer un altre: el lloguer de "hides" perquè els aficionats puguin fer fotos com professionals. El consell d'aquesta setmana serà sobre els telescopis, el millor sistema per veure els ocells de ben a prop. I, a més de parlar de l'alarma ornitològica, els espectadors tornaran a visitar el Cafè Bar Ni Piu, on no serveixen perdiu.

Amb l'objectiu d'enamorar el gran públic, la sèrie descobreix cada setmana desenes d'espècies interessants que conviuen en espais naturals d'arreu de Catalunya, acompanyant diversos grups aficionats a l'ornitologia. Les descobertes dels ocellaires són il·lustrades per Pep Gavaldà i narrades per la veu en off de Fermí Fernàndez.

"Tocats de l'ala" s'ha fet amb l'assessorament científic de l'Institut Català d'Ornitologia i amb la participació d'aficionats, ornitòlegs i entitats naturalistes, conservacionistes i ecologistes del país.

 

tv3.cat/tocatsdelala

facebook.com/tocatsdelalaTV3

twitter.com/tocatsdelalaTV3