"To Kyma. Rescat al mar Egeu" Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació. Menció especial al programa "Solidaris", de Catalunya Ràdio.

"To Kyma. Rescat al mar Egeu", documental dirigit per David Fontseca i Arantza Diez i coproduït per La Kaseta Ideas Factory i TV3, ha rebut el premi en la modalitat de televisió. El jurat n'ha valorat la seva repercussió, el seu valor com a detonant iniciàtic per apropar una situació de dimensions internacionals a Catalunya i el fet que és un documental que mostra i no adoctrina. "Solidaris", amb Adrià Bas, ha rebut una menció especial en la modalitat de ràdio, per la importància que un programa que defensa una manera de fer ràdio més diversa, plural i pendent dels nous reptes socials, es realitzi des d'una emissora pública.

Aquest vespre, en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, s'han atorgat els Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació. Aquests guardons, creats l'any 1993, tenen l'objectiu de fomentar un tractament comunicatiu respectuós i crític de les temàtiques socials i premiar la tasca informativa i divulgativa dels professionals del món de la comunicació, que amb els seus treballs contribueixen a sensibilitzar sobre la realitat social.

 

"To Kyma. Rescat al mar Egeu", ha estat premiat en la modalitat de televisió pel fet de "ser exemple de bon periodisme televisiu, per apropar la realitat d'un dels èxodes més importants dels darrers anys a la gent i explicar-ho d'una forma clara, entenedora, al costat dels qui viuen en primera persona aquesta realitat i sense caure en tòpics o dramatismes innecessaris".  

 

El documental narra la proesa d'un equip de socorristes catalans que el 2015 van instal·lar-se a l'illa grega de Lesbos amb l'objectiu de salvar vides al mar Egeu. Al capdavant de tots ells hi ha Òscar Camps, l'ànima de Proactiva Open Arms, la petita ONG que obre els braços als refugiats i que serveix de fil conductor d'aquest reportatge periodístic que denuncia l'èxode més gran de refugiats des de la Segona Guerra Mundial i la inoperància dels governs europeus davant d'aquest fet.

 

Des de la seva estrena el gener del 2016 al programa "Sense ficció" de TV3, aquesta producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3 no ha parat de traspassar fronteres, a més de ser inclòs per l'ACNUR, l'Agència de l'ONU pels Refugiats, en la llista dels cinc millors documentals sobre refugiats.

 

Els encarregats de recollir el premi han estat el seu director, David Fontseca; Miquel Garcia, cap de Documentals i Nous Formats de TV3; Manel Raya, coordinador de continguts documentals de TV3, i Joan Salvat, director del programa "Sense ficció".

 

Per la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo i l'equip del programa, encapçalat per Adrià Bas, han estat els encarregats de recollir la menció especial en la modalitat de ràdio pel programa "Solidaris". El jurat ha valorat la importància que un programa com "Solidaris" es faci des d'una emissora pública. S'ha remarcat que "l'estil del format i l'equip de professionals que el realitza aporta una mirada crítica, constructiva i responsable, recollint les veus d'aquells que treballen per un món mes just".

Des de fa nou temporades, "Solidaris" és el programa de desenvolupament, pau, drets humans i moviments socials a l'antena de la ràdio nacional de Catalunya. L'equip del programa, realitzat per Adrià Bas i que compta amb la participació d'Eva Pineda, Ricard Garcia, Rosa Sillué i la col·laboració de Marta Molina, treballa convençut que la defensa dels Drets Humans, la cooperació al desenvolupament, l'activisme per la pau i el medi ambient, o la reivindicació de la justícia social, no són només un estil de vida sinó que són cosa de tots.

 

Anteriorment "Solidaris" ha rebut el Premi Catalunya Social 2009, de la Generalitat de Catalunya; una menció especial al Premi Solidaritat 2010, de l'Institut de Drets Humans de Catalunya; una Menció de Qualitat al Premi RAC 2012, de Ràdio Associació de Catalunya;  el Premi Civisme 2012, de la Generalitat de Catalunya;

El Premi CCA[R] 2014, de la Comissió Catalana d'Ajuda a les Persones Refugiades, i el Premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis 2016, de Justícia i Pau.


catradio.cat/solidaris

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

tv3.cat/seseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

Anar al contingut