Teràpies amb nanorobots, demà a "Quèquicom"
Teràpies amb nanorobots, demà a "Quèquicom"
Dimecres, 15 de novembre.

Teràpies amb nanorobots i l'enginyeria del transport, en la sessió doble de "Quèquicom"

Demà, dimecres 15 de novembre, a les 22.00, al 33, "Quèquicom" estrenarà el reportatge "Menudes teràpies", en què explicarà què fan i com poden ajudar en les teràpies els nanorobots. De vegades només el 0,03% d'un medicament arriba a destí. És com si de cada 3.000 pastilles només en fes efecte una. Els nanorobots podrien dur els fàrmacs fins al punt afectat: més efectivitat i menys dosi. Tot seguit, en una sessió doble, el programa emetrà el capítol "i... l'enginyeria del transport"

"Quèquicom" descobrirà tres teràpies mèdiques revolucionàries que actuen a escala del nanòmetre, la mil milionèsima part d'un metre. Nanorobots autopropulsats i dirigibles dissenyats per transportar medicaments fins a les cèl·lules diana i augmentar enormement l'eficiència farmacològica. Llançadores peptídiques, petites molècules capaces de travessar la barrera hematoencefàlica i millorar el tractament de malalties com el Parkinson, l'Alzheimer, o els tumors cerebrals. I l'oncoplasmònica, una disciplina de la física que aprofita les propietats òptiques de les nanopartícules d'or per desenvolupar teràpies menys invasives del càncer.

A més hi intervindran els investigadors Samuel Sánchez, d'ICREA a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya; Meritxell Teixidó, de l'Institut de Recerca Biomèdica - IRB Barcelona; Lluís Torner, director Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); Romain Quidant d'ICREA a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i Oriol Casanovas de l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

I després, al reportatge "i ...l'enginyeria del transport", s'explicarà, per exemple, com funciona el diferencial en un cotxe, un mecanisme extremadament enginyós i elegant que permet que les rodes motrius d'un vehicle girin de forma independent. També explicarà que els pneumàtics són clau per retenir el cotxe durant un revolt. L'enginyeria troba solucions sorprenents que tenen utilitats múltiples: el concepte de cremallera s'adapta tant a un tren com a uns pantalons. L'enginyeria del transport permet pujar fins a 6.000 metres en un globus aerostàtic i baixar fins a les profunditats marines amb l'Ictineu, una joia de la tecnologia catalana.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.00.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut