Tardes de sèries, aquest estiu, a TV3

El dilluns 30 de juliol, a les 15.40, TV3 estrena "Un poble francès", una sèrie que narra les vivències dels habitants d'un llogaret de França durant l'ocupació alemanya el 1940. Una visió extremadament realista del que va ser la vida i els pensaments dels veïns durant la II Guerra Mundial de la qual els espectadors podran veure dos capítols cada tarda.

Després TV3 recupera "Julie Lescaut", la inspectora de policia que combina la resolució de casos criminals amb les responsabilitats familiars i "L'un per l'altre", la divertida comèdia protagonitzada per Jordi Sánchez i Mònica Glaenzel.

"Un poble francès"

Durant la Segona Guerra Mundial, la meitat de França queda sota l'ocupació nazi. Aquí comença el drama, el juny del 1940, a Villeneuve, un poble de les muntanyes franceses, amb l'arribada dels soldats alemanys. Els habitants del poble s'han d'enfrontar amb un ordre totalment nou.

L'Hortense, el Jean, el Raymond i la Marie han viscut una vida normal, però a partir d'ara tot canviarà. Alguns es convertiran en patriotes, altres en traïdors i col·laboradors, i altres s'uniran a la resistència.

Cada temporada de la sèrie s'endinsa un any més en la guerra, i els personatges es veuen empesos cada cop més als límits de les seves vides. Escrita per Frédéric Krivine ("P. J." i "Duo"), Philippe Triboit ("Spiral"), amb Jean-Pierre Azema, famós historiador francès especialitzat en la Segona Guerra Mundial, i protagonitzada per Richard Sammel (protagonista també de la sèrie de Guillermo del Toro "The strain"), Audrey Fleurot ("Engrenages" i, recentment, "Safe"), Thierry Godard ("Engrenages"), Robin Renucci i Constance Dolle.

Més enllà de voler captivar i entretenir, objectiu de qualsevol sèrie que es respecti, "Un poble francès" té una altra ambició: fer que els espectadors descobreixin per primera vegada quina era la vida del poble francès en temps de guerra, en la Segona Guerra Mundial, quins eren els seus pensaments i com van fer front a la vida quotidiana. D'això tracta aquesta sèrie: la vida durant aquest període crucial de la nostra història.

Emesa des del juny de 2009 a France 3, l'interès de la sèrie es troba en els personatges i en la seva evolució. Multiplica els punts de vista i els defineix al llarg del temps, fugint dels estereotips i judicis de valors. Una de les seves ambicions és fer sentir què suposa viure sota l'ocupació: fam, fred, absència de llibertat, incertesa de l'endemà, por... Els espectadors ho viuen amb els personatges, segueixen els seus canvis i descobreixen amb ells tota la complexitat de la situació.

"Un poble francès" també s'allunya del mite dels lluitadors de la Resistència i dels que s'anomenaven col·laboracionistes, per endinsar-se en l'espai que separa aquests dos extrems.

Una història (sobre la història) explicada de manera planera però a la vegada gairebé documental, d'una manera mai vista.

Triada com a Millor Drama de la televisió francesa pels espectadors durant els anys 2015, 2014 i 2012, "Un poble francès" ha estat emesa per France 3 en horari de màxima audiència; durant la seva primera emissió va ser líder destacada, amb més de 4 milions d'espectadors regulars (a nivell de produccions com "House" o "Dexter"). La sèrie s'ha venut a més de 70 països, entre els quals hi ha Austràlia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Finlàndia, Geòrgia, Alemanya, països africans, Polònia, Portugal, Corea del Sud, Suècia, EUA.

 

Els casos de "Julie Lescaut"

Julie Lescaut és una detectiu que treballa al Departament d'Investigació Criminal de París. La seva feina no és fàcil, ja que sempre s'ha considerat un lloc d'homes, i els seus companys no estan disposats a posar-l'hi fàcil. A més, ha de compaginar el treball amb l'educació dels seus dos fills, Sarah i Babou, que desitjarien que la mare estigués més per ells i menys per la feina.

L'èxit d'aquesta sèrie francesa queda avalat pels 22 anys en antena (des del 1992 fins al 2014). Una ficció que va arribar a aconseguir quotes de pantalla del 45,05%.

 

Personatges principals

Juliet Lescaut: Véronique Genest
Sarah: Jennifer Lauret
Jeanson: Christian Brendel
Claire: Isabelle Vitari
Roland: Jean-Charles Chagachbanian
Gilles: Guillame Gabriel

Idea original: Alexis Lecaye
Producció: Jean-Pierre Guérin
Productora: GMT productions - TF1

 

Jordi Sánchez i Mònica Glaenzel es casen a "L'un per l'altre"

El Toni, un mestre d'història i arqueòleg frustrat, s'ha ajuntat amb la Maria, recepcionista de l'Hostal Lisboa. És fill dels propietaris d'un sex-shop de Barcelona, La Venus d'Horta, regentat per la Rosa, la mare. El pare, el Poppins, retirat deu anys abans de la jubilació, dedica la vida als seus dos hobbies: la vida contemplativa i la música rock.

La sèrie s'inicia quan el Toni i la Maria s'instal·len al pis situat damunt el sex-shop i just a sota del pis dels pares del Toni. Aquest pis és propietat dels sogres de la Maria, un regal enverinat que farà que el Toni i la Maria se sentin sempre en deute.

Tot i que al Toni i a la Maria els feia molta il·lusió casar-se, acaben ajuntant-se com els pares d'ell desitgen. La Rosa i el Poppins no s'han casat mai, i no poden entendre que el seu fill vulgui fer una cosa tan carca. De fet, quan el Toni els diu que es pensen casar, tenen un dels disgustos més grans de la seva vida. "En què ens hem equivocat? Però, que no l'hem educat bé?".

Total, com passa amb moltes parelles, acaben cedint davant la insistència dels pares. Perquè no es disgustin i perquè, si no es casen, els pensen donar un pis. Des del moment en què accepten aquestes condicions, la Maria s'adona que la seva família política té un estil de vida força peculiar que la deixarà fascinada. En canvi, al Toni li servirà per tornar a descobrir el que ja sabia: ell i la família no s'han entès mai. 

Repartiment:
Toni: Jordi Sánchez
Maria: Mònica Glaenzel
Rosa: Anna M. Barbany
Poppins: Jaume Bernet
Calafell: David Bages
Joana: Rosa Boladeras

Equip

Idea original: L'Avern Produccions 
Coordinació d'argument i guió: Sergi Pompermayer i Jordi Sánchez
Direcció: Pep Anton Gómez
Realització: Mercè Carbonell
Producció: Montse Narro
Producció executiva TV3: Conxa Orea
Direcció executiva TV3: Jordi Roure
Producció executiva L'Avern Produccions: Elisenda Alonso, Jordi Sànchez
Música original: Xavier Oró, Josep Francesc Solorzano
Disseny espai: Ester Ricart
Disseny il·luminació: Salvador Grau
Disseny gràfic: Pep Presas, Armand López
Disseny vestuari: Cristina Casas
Ambientació: Àngels Carrió
Caracterització: Marta López-Amor, Assumpta Solé

tv3.cat/un-poble-frances

tv3.cat/julie-lescaut

tv3.cat/lun-per-laltre

Sant Joan Despí, 19 de juliol del 2018

 

 

Anar al contingut