"Sixena: art de frontera", el diumenge 5 de febrer, a "30 minuts"

La disputa entre els governs d'Aragó i de Catalunya per les obres d'art allotjades en el passat en el monestir de Sixena.

 

 

 

 

"Tornar els frescos a la seva antiga seu, des del punt de vista teòric, seria just. Però, ara, la història ha fet el seu camí i ja no tenen ni la mesura per tornar a les parets antigues. És una intervenció que seria molt nociva."

 

Així de contundent és Gianluigi Colalucci, la màxima autoritat del món en pintura mural, quan es refereix a la sentència d'un jutjat d'Osca que obliga a traslladar una de les joies de l'art romànic del MNAC, els frescos del monestir de Sixena, al seu lloc d'origen.

 

En aquest "30 minuts" s'ha parlat amb experts per mirar de saber si hi ha riscos en el cas que els murals es restitueixin a la sala capitular d'aquest temple situat als Monegres. S'ha donat veu tant a la part catalana com a l'aragonesa per analitzar des de tots els punts de vista un conflicte en què s'han barrejat art i política.

 

En el reportatge també es tracta la reclamació del govern aragonès i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, de les peces d'art que van sortir del monestir i que ara són al Museu de Lleida. En aquest cas un altre jutge ha sentenciat que les obres s'han d'entregar als antics propietaris.

 

El president a Espanya del Consell Internacional de Museus (ICOM) i director del Museu de Lleó, Luis Grau, qüestiona el fet que un patrimoni que s'exposa en un museu públic pugui retornar a mans privades a través d'un procés judicial finançat amb fons públics.

 

Aporten també la seva visió conservadors i restauradors d'art com Alberto Velasco, del Museu de Lleida, o Guillermo Torres, de l'Escola de Conservació i Restauració de Béns Culturals d'Aragó. A més, el programa ha entrevistat persones que han estat clau en aquest litigi, com l'alcalde de Vilanova de Sixena, Alfonso Salillas, i l'advocat d'aquest ajuntament, Jorge Español, o els directors del MNAC, Pepe Serra, i del Museu de Lleida, Josep Giralt.

 

Un conflicte que va més enllà d'una simple disputa per unes obres art. Santi Vila, conseller de Cultura, afirma que "és evident que si no hi hagués el context polític que estem vivint i una llarga tradició de catalanofòbia, segur que aquest judici no s'hauria fet mai."

 

"30 minuts" es pregunta si realment un patrimoni que explica una història comuna de Catalunya i Aragó durant vuit segles ha acabat esdevenint una nova frontera.

 

Un reportatge de: Eva Pelegrí i Àlex de Barreda

Imatge: Enric Miró, Víctor Díaz

Muntatge: Moi Casanovas

Producció: Carles Fernández, Sandra Rierola

Realització: Lluís Montserrat

 

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

 

Sant Joan Despí, 3 de febrer de 2017

 

Anar al contingut