El documental "Petitet" inaugurarà el DocsBarcelona 2018

Sis coproduccions de TV3 al DocsBarcelona 2018

La 21a edició del DocsBarcelona s'inaugurarà amb l'estrena mundial de "Petitet", un llargmetratge documental coproduït per TV3 i dirigit per Carles Bosch, que segueix el somni del músic gitano Joan Ximénez Petitet. Aquest treball també participarà a la Secció Oficial Panorama.

A la Secció Oficial Latitud, el certamen inclourà, entre altres, tres coproduccions de TV3: "Eugenio", dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira; "Lladres de temps" ("Time thieves"), de Cosima Dannoritzer, i "Hayati (mi vida)", de Sofi Escudé i Liliana Torres. A més, les coproduccions de TV3 "Fràgils", de Lluís Jené, Amanda Sans i Oriol Gispert, i "El viatge de l'Unai", dirigit per Andoni Canela, formaran part de la Secció Docs&Teens.

Aquest any, el festival DocsBarcelona, del qual TV3 i Catalunya Ràdio són mitjans oficials, se celebrarà del 16 al 27 de maig, i comptarà amb un total de 41 films de diferents nacionalitats i gèneres. A més, professionals de TV3 participaran als pitchings, en què es presenten projectes davant la indústria per aconseguir finançament.

Les pel·lícules de la Secció Oficial Panorama, que recull el més destacat del panorama internacional recent, competeixen pel Premi DocsBarcelona TV3 al millor documental i pel Premi Nou Talent, i entre les quals hi ha l'estrena mundial de "Petitet". Així mateix, un dels membres del jurat d'aquest categoria és la periodista Montse Armengou, directora del programa de TV3 "Sense ficció".

La Secció Oficial Latitud agrupa els millors documental iberoamericans, entre els quals participaran "Eugenio", "Hayati (mi vida)" i "Lladres de temps" ("Time thieves").  

Per últim, els llargmetratges "Fràgils", que es podrà veure aviat al 33, i "El viatge de l'Unai", formen part de la secció Docs&Teens, que enguany té com a eix principal el canvi climàtic i com afecta la societat.

"Petitet"

Aquest documental dirigit per Carles Bosch, nominat a l'Oscar el 2003 per "Balseros", serà l'encarregat d'obrir la 21a edició del DocsBarcelona. El llargmetratge explica i segueix el somni del músic gitano Joan Ximénez Petitet, fill d'un dels "palmeros" de Peret, de portar la rumba catalana als escenaris d'un gran teatre, promesa que li va fer a la seva mare.

Malgrat els obstacles que Petitet va trobant pel camí, més la malaltia rara que té, la promesa comença a prendre forma. El músic aconsegueix reunir una banda de músics gitanos, genials, però indisciplinats, per intentar tocar al costat d'una gran orquestra simfònica al Gran Teatre del Liceu.

"Petitet", escrit per Carles Bosch i David Vidal, és una producció de Lastor Media i Turkana Films amb la coproducció de TV3.

"Eugenio"

Impassible, vestit de negre, amagat rere unes ulleres fosques i acompanyat del fum d'un cigarret, Eugenio va fer riure milions de persones de diferents generacions amb els seus acudits, que avui dia encara continuen explicant-se.

L'humorista, que posseïa un estil únic i gran popularitat, omplia els escenaris i es convertia en el protagonista de la petita pantalla de milers de llars d'arreu del país. Però, a banda de la seva faceta humorística, Eugenio va ser joier, cantant, músic, empresari, pintor, actor i, fins i tot, va ser aficionat a l'esoterisme.

La seva vida va estar marcada pel seu gran amor i primera esposa, Conchita Alcaide. La mort prematura de la Conchita, que va coincidir amb l'inici de l'èxit d'Eugenio, va marcar un punt d'inflexió i es va veure submergit en una espiral de tristesa, depressió i autodestrucció. Malgrat la seva popularitat intacta i l'intent de retrobar-se i refer la seva vida, l'Eugenio no va aconseguir recuperar-se.

"Eugenio", un documental dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira, produït per Rec Produccions, amb la coproducció de TV3 i TVE, arriba dues dècades després de la mort de l'humorista per descobrir, per primera vegada i a través de familiars i amics, les llums i les ombres d'aquest personatge.

"Lladres de temps"

Ni l'aigua, ni el carbó, ni el petroli, ni els minerals rars. Hi ha un nou recurs que tothom vol: el temps. Qui no s'ha trobat mai en la situació en què una línia aèria us ha fet imprimir les targetes d'embarcament i facturar vosaltres mateix l'equipatge, fent estalviar a l'empresa milions d'hores de feina? I qui no ha passat hores intentant muntar un moble?

Aquest documental fa la volta al món per investigar com el temps s'ha convertit en un bé financer. Reflexiona sobre el control que el rellotge ha pres de la vida laboral i personal, i sobre com reclamar el control d'aquest recurs preciós i finit.  

"Lladres del temps", dirigit per Cosima Dannoritzer, és una producció de Polar Star Films i Yuzu Productions (França), amb la coproducció d'ARTE France, TVE i TV3, amb la col·laboració de Servus TV (Àustria), SRF (Suïssa, parla alemanya), RTS (Suïssa, parla francesa), YLE (Finlàndia) i YesTV (Israel), i amb el suport de MEDIA Slate Funding, MEDIA TV Programming, CNC (França) i ICEC.

"Hayati (mi vida)"

L'any 2015, un grup de refugiats escapa de la policia hongaresa en la frontera d'Hongria, on hi ha un camp de refugiats. Durant aquesta fugida, una reportera de televisió va fer la traveta a Ossamah al-Mohsen, que duia a coll el seu fill de 8 anys, i els va fer caure tots dos a terra. Aquest moment va ser captat per les càmeres i es va convertir en un dels més vergonyosos del conflicte que va escandalitzar l'opinió pública.

No obstant això, aquesta agressió va permetre a Ossamah, famós entrenador de futbol al seu país, arribar a Madrid com a refugiat, juntament amb el seu fill petit, i reprendre la seva professió. Però no tota la seva família va tenir la mateixa sort: la seva dona i els seus altres tres fills viuen, sense visat, a Turquia i sense la possibilitat de volar a Europa.

El testimoni d'Ossamah i la seva família permet reflexionar sobre la supervivència de milers de famílies sirianes atrapades a Turquia. "Hayati (mi vida)" és la història d'Ossamah i el seu fill Zeid, però també la del Moatassam, el Youssef i el Muhannad, tres promeses sirianes del futbol a qui la guerra els ha robat els millors anys de les seves vides.

"Hayati" és un documental de Sofi Escudé i Liliana Torres, produït per Boogaloo Films i Les Films d'Ici, amb la coproducció de Les Films d'Ici Méditerranée, Escándalo Films i TV3, i amb el suport de Movistar+, Al Jazeera, France Télévisions, Institut Català de les Empreses Culturals, CNC i Procirep.

"Fràgils"

Els anys 2005 i 2006, els directors del documental, Lluís Jené, Amanda Sans i Oriol Gispert, van filmar el naixement i el primer any de vida de quatre nenes de quatre continents diferents. Totes elles tenien un nexe en comú: la fràgil situació de pobresa extrema.

A Libèria, la Secret va néixer a casa, perquè la seva mare, l'Esther, tenia por de sortir al carrer en plena nit. La Noelia ho va fer en un lloc perdut del sud de Bolívia, on la seva mare, la Hilaria, hi va arribar en moto. Al nord de l'Índia, la Dukushri va donar a llum l'Alaishri, després d'una duríssima nit de part. I la Daniela va néixer al terra d'un apartament als afores d'Estocolm (Suècia), perquè la seva mare, la Micheline, immigrant indocumentada, tenia por d'anar a l'hospital i que la delatessin.

Deu anys després, l'equip de "Fràgils" torna a aquestes localitzacions per veure com estan aquelles nenes que van veure néixer, i per descobrir quina és la situació actual de les seves famílies i dels seus països. Deuen haver millorat les seves vides o han empitjorat?

El documental serveix com a eina de sensibilització, per constatar i entendre com marca l'existència el lloc on naixem. A través del testimonis de les quatre noies, el treball reflecteix la desigualtat creixent que hi ha al món, i que afecta directament els infants pobres que tenen mancances de serveis fonamentals, com són la nutrició, l'educació i la sanitat.

És una coproducció de La Lupa Produccions SL, Amanda Sans Pantling, Lluís Jené i TV3, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

"El viatge de l'Unai"

L'Unai, que viatja amb tota la seva família durant quinze mesos seguits, descobreix els valors de la naturalesa a través de la feina del seu pare, Andoni Canela, fotògraf professional de la natura i el medi ambient, i director del documental, que fa la volta al món per intentar demostrar la bellesa de la vida salvatge i la necessitat de preservar-la.

El repte de trobar set animals emblemàtics i amenaçats i, a més, poder fotografiar-los, es converteix en el fil conductor de l'expedició de l'Unai, la seva germana, el seu pare i la seva mare al voltant del món. Llops, elefants, pumes, bisons, pingüins, calaus i cocodrils són els animals protagonistes d'un viatge apassionant per tots els continents.

A través de l'observació, l'anàlisi, l'estudi i el gaudi de la natura, l'espectador pot conèixer i apropar-se a entorns naturals de tot el planeta d'una manera espontània i colpidora. La interacció de l'Unai i tota la família amb la natura provoca experiències úniques i emotives que generen una reflexió sobre la necessitat de conservar la vida salvatge i desperta interès i afecte cap a l'entorn natural.

La natura es presenta com un marc fonamental en el creixement ric i feliç dels nens protagonistes. Això es percep en totes les activitats quotidianes dels germans, com jugar, el desenvolupament de la imaginació i la creativitat, i l'aprenentatge constant, tots tres presents al documental.

És una coproducció de TV3 i OHM Productions, amb la col·laboració de PAU Education i WWF Espanya.

tv3.cat

tv3.cat/documentals

Anar al contingut