"Setge al referèndum", a "30 minuts"

Diumenge, a les 21.55, TV3 emet un "30 minuts" especial sobre l'estat d'excepcionalitat que viu el país després de la intervenció "de facto" de les institucions catalanes. El reportatge de Santiago Torres i Ramon Vallès descriurà com s'ha produït aquesta intervenció per part de l'Estat i la reacció ciutadana.

Amb l'aprovació de la llei del referèndum i la firma del decret de convocatòria, el 6 de setembre passat, va començar el compte enrere del calendari cap a l'1 d'octubre.

La resposta de l'Estat a l'aprovació d'aquesta llei i la de transitorietat jurídica va ser immediata. En poques hores, el Tribunal la va suspendre i, per tant, va començar la persecució dels actes destinats a la seva materialització. La Guàrdia Civil va entrar a una primera impremta de Constantí, buscant-hi material sobre el referèndum. A aquesta primera acció va seguir l'escorcoll al setmanari "El Vallenc" i a altres impremtes, a les redaccions de mitjans digitals, empreses de missatgeria i locals de partits i entitats sobiranistes. Paral·lelament al fet de requisar material, el ministeri fiscal va citar a declarar com a investigats prop de 800 alcaldes dels ajuntaments que havien mostrat la seva disposició a col·laborar amb el govern en l'organització de l'1-O.

El punt més àlgid va ser l'entrada, aquest dimecres, a diverses conselleries, i la detenció de quinze alts càrrecs i tècnics de la Generalitat. La resposta ciutadana a les accions de la justícia espanyola ha estat constant, creixent i pacífica durant aquests dies, i ha omplert cada cop més massivament carrers i places, que s'han convertit en el punt de mira de tot el món. El "30 minuts" que duu per títol "Setge al referèndum" s'acosta a aquesta resposta de la ciutadania des del testimoni de persones anònimes que han participat en els actes a favor del referèndum i contra l'acció de l'Estat, fins al dels màxims responsables de les institucions catalanes. Per conèixer com s'han viscut aquests primers dies d'una campanya que s'ha convertit en un veritable pols entre una gran part de la ciutadania catalana i l'estat espanyol. La resposta al setge de l'Estat al referèndum ha estat la de la gent que reclama poder votar el diumenge 1 d'octubre.

Un reportatge de Santiago Torres i Ramon Vallès

Imatge: David Bou

Muntatge: Carles Señalada

Producció: Sandra Rierola

Documentació: Montse Bailac

 

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut