D'esquerre a dreta: Joan Carles Peris, Montserrat Besses, David Bassa, Mònica Baró, Lurdes Vidal i Joan Antón-Mellón
D'esquerre a dreta: Joan Carles Peris, Montserrat Besses, David Bassa, Mònica Baró, Lurdes Vidal i Joan Antón-Mellón

"Sense ficció" obre el focus dels atemptats en una nit temàtica sobre les lliçons apreses i els deures pendents, després del 17A

El documental "17A: Lliçons apreses?" s'ha projectat aquest migdia a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Aquesta producció de TV3, dirigida per Montserrat Besses i realitzada per Pere López, analitza i intenta comprendre els processos, els comportaments i els patrons de conducta que es donen en els atemptats terroristes. Després de la projecció hi ha hagut un col·loqui en què els directors i alguns testimonis del documental han intervingut i han respost les qüestions que els han plantejat els alumnes de la facultat.

"17A: Lliçons apreses?" s'emetrà demà, dimarts 20 de març, en la nit temàtica que l'espai "Sense ficció", de TV3, dedica als atemptats de Barcelona i Cambrils i al fenomen del terrorisme jihadista. Després d'aquesta emissió, començarà "17A: Deures pendents", un debat en directe, conduït per Montserrat Besses i Joan Carles Peris, en què diversos experts abordaran les incògnites que aquests atemptats han deixat damunt de la taula.

Aquest migdia s'ha presentat "17A: Lliçons apreses?", un documental que TV3 emetrà demà, dimarts 20 de març, en un especial del programa "Sense ficció", que inclourà aquesta estrena i un espai de debat en directe, amb el títol "17A: Deures pendents". En la projecció d'avui, hi han assistit David Bassa, cap d'Informatius de TV3; Montserrat Besses, directora del documental; Joan Carles Peris, copresentador i guionista de "17A: Deures pendents"; Lurdes Vidal, directora del Món Àrab de l'Institut Europeu de la Mediterrània, i Joan Antón-Mellón, doctor en Història Contemporània i catedràtic de Ciència Política i de l'Administració. Al final d'aquest acte, en un torn obert de paraula, els estudiants de la facultat s'han pogut adreçar als ponents.

En la presentació Mònica Baró, degana de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, ha valorat molt positivament la col·laboració que TV3 té amb la facultat: "Des dels inicis de TV3 hi ha hagut una relació molt estreta amb la facultat, els primers professionals del departament de Documentació de la cadena van sortir d'aquí i, des de llavors, no s'ha deixat de treballar conjuntament." També ha recordat les commemoracions que ha allotjat la facultat, com el cinquè aniversari del programa "Sense ficció" o el desè del programa del 33 "Cronos".

Montserrat Besses, directora del documental, ha explicat que, per realitzar-lo, "Hem volgut obrir focus, intentar entendre processos i patrons de conducta, conèixer les causes i les conseqüències d'una qüestió tan complexa i delicada com aquesta". Besses també ha reconegut que no ha estat una feina fàcil i que el procés ha sigut lent en molts aspectes, com ara la confecció d'entrevistes.

David Bassa, cap d'Informatius de TV3, ha començat la seva intervenció amb un reconeixement per a l'equip de professionals de la cadena: "L'equip dels Serveis Informatius de TV3 té una gran responsabilitat a l'hora d'informar de què passa i per què des de tots els punts de vista." També s'ha dirigit especialment a l'equip que ha produït aquest documental, que és "el resultat del treball intens d'uns professionals amb una gran experiència". Ha acabat dient que "Sense ficció" és l'espai que recull les informacions que necessiten un nivell més alt d'investigació i anàlisi.

Joan Carles Peris, que demà copresentarà l'espai de debat en directe "17A: Deures pendents", ha explicat que parlaran, entre altres, del tractament de les víctimes des del punt de vista humà, de la manera de prevenir possibles situacions similars en un futur, o també de com aconseguir la reinserció d'excombatents. "Amb aquest debat no hi ha la voluntat de treure grans conclusions ni d'arribar al fons de la qüestió. Volem obrir els focus que els atemptats de Barcelona i Cambrils han deixat oberts. A banda, tot es recollirà també a través de les opinions que els espectadors ens transmetin per les xarxes."

Lurdes Vidal, directora del Món Àrab de l'Institut Europeu de la Mediterrània, ha reconegut la importància de donar resposta al que ha passat, perquè no torni a passar mai més. "El problema és que no hi ha una resposta clara, no hi ha vacunes ni fórmules màgiques. Però es poden fer moltes coses, som una societat molt diversa, podem preveure i revertir esdeveniments pròxims."

Joan Antón-Mellón, doctor en Història Contemporània i catedràtic de Ciència Política i de l'Administració, ha exposat que cal actuar amb criteris d'intel·ligència col·lectiva: "Els problemes de la democràcia se solucionen amb més democràcia, no amb menys. Cal tenir memòria històrica, cal reflexionar entre tots, el futur serà la suma de tot el que reflexionem de manera col·lectiva", ha dit.

Després de les intervencions s'ha obert un torn de paraules en què els alumnes de la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB han intervingut per expressar la importància d'un documental com aquest. També s'han interessat per la dificultat de realitzar un treball d'un tema que pot resultar incòmode, per la tria de l'enfocament i han reflexionat sobre la qüestió de la integració.

La nit temàtica que TV3 dedicarà demà als atemptats de Barcelona i Cambrils i al fenomen del terrorisme jihadista començarà després del "TN vespre" i inclourà l'estrena d'aquest documental, que analitza els processos i comportaments dels atemptats terroristes, i el debat en directe en què es tractaran, entre altres temes, el paper de l'escola en el moment de detectar i evitar processos de radicalització, o el dels mitjans de comunicació a l'hora d'informar en aquests casos.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut