"Sense ficció" estrena "Treballar després de la crisi"

Demà, a les 21.55, a TV3 i a internet, "Sense Ficció" estrena el documental "Treballar després de la crisi". Aquest treball, dirigit per Jaume Ginestà, és una producció de TV3 amb la col·laboració de Produccions El Videocassette, que apunta a un nou model de desigualtat social arran de la crisi. Els indicadors de la recuperació coincideixen amb l'anomenada quarta revolució industrial, que té els seus fonaments en la intel·ligència artificial i els robots, i que canviarà la percepció del món laboral que es té fins al moment.
"Treballar després de la crisi" a "Sense ficció"

"Treballar després de la crisi"

Tenir formació acadèmica o experiència laboral ja no garanteix l'accés a una feina, i la recuperació econòmica, a què fan referència els indicadors, es fonamenta en la precarietat laboral, salaris baixos i temporalitat. "Que repuntin indicadors econòmics no farà que visquem com fins ara: viurem diferent", assegura Genís Roca, un dels consultors més respectats en l'adaptació d'empreses als nous paràmetres digitals.

La coneguda com a quarta revolució industrial, la de la intel·ligència artificial i els robots, surt en aquest context social i econòmic. Cark Frey i Michael Osborne, experts en robotització i automatització i autors de l'estudi "The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation?" ("El futur del treball: Com susceptibles són els llocs de treball a la informatització?"), publicat per la Universitat d'Oxford, apunta que el 47% de les professions dels Estats Units estan en risc de ser automatitzades.

Al documental s'hi podrà veure com l'automatització ja no es queda tan sols en els processos industrials, sinó que comença a introduir-se als processos socials, com els serveis d'atenció al client, o com els vehicles o autobusos autònoms, que posaran en perill la feina de taxistes i conductors. També guanya terreny al camp de la medicina, on la intel·ligència artificial es farà servir com una segona opinió per recomanar, per exemple, quin tractament és el més adient per a un pacient amb càncer.

Per la seva banda, l'investigador d'Oxford Shimon Whiteson ha desenvolupat un robot autònom per a l'atenció a la gent gran i, a Catalunya, la investigadora Carme Torras treballa amb màquines que ja són capaces de vestir persones o plegar roba. L'objectiu és desenvolupar robots que ajudin les persones amb mobilitat reduïda.

Els avenços tecnològics aporten moltes facilitats al dia a dia, però també comporten un impacte molt important i immediat sobre l'ocupació, amb l'eliminació de molts llocs de treball. En un extrem quedaran les feines de serveis que són més difícils d'automatitzar i, a l'altre, les tasques qualificades relacionades amb la tecnologia.

"Treballar després de la crisi" utilitza un curs de programació per a persones aturades al Centre d'Empreses Innovadores de Balaguer com a fil conductor. Els alumnes Paola Alfonso i Rafa Martínez, per exemple, s'esforcen a entrar en una de les professions amb més futur. El documental recull les opinions i experiències que apunten a un escenari ple d'incògnites en els pròxims anys.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio