"Sense ficció" estrena "La clàusula Balcells"

Demà, a les 23.00, s'estrena "La clàusula Balcells", un documental sobre l'agent literària Carme Balcells, la dona que, lluitant contra tots els elements, va aconseguir situar la literatura hispana als primers llocs de les lletres mundials. El treball està dirigit per Pau Subirós i és una producció de Batabat SCCL, en coproducció amb TV3, La Maroma, TVE, Canal 22, Señal Colombia i Spr.

Carme Balcells és una de les dones menys conegudes però més importants en el món de la literatura. Ella sola va aixecar l'Agència Literària Carme Balcells, que va ser fonamental per crear el fenomen del boom de la literatura llatinoamericana a les dècades dels anys 60 i 70, representant autors com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende, Pablo Neruda o José Donoso. A Espanya va representar Camilo José Cela, Miguel Delibes, Terenci Moix o Juan Goytisolo, entre d'altres.

Nascuda a Santa Fe de la Segarra l'any 1930, Balcells va tenir una personalitat indomable que la va fer relacionar-se amb els grans autors hispans i catalans, però també amb grans figures polítiques de tot tipus d'ideologies, com Felipe González o José María Aznar, passant per Fidel Castro, Carlos Salinas de Gortari o el mateix rei d'Espanya.

"La clàusula Balcells" va construint la seva història a través del testimoni de diversos personatges, entre els quals destaquen Mario Vargas Llosa, Isabel Allende o Carme Riera. A més, per primera vegada, es mostren escrits, fotos, vídeos i gravacions d'àudio inèdits de l'editora. Documentació que permet entrar en la personalitat d'una de les catalanes més universals.

Amb direcció de Pau Subirós, realització de Neus Ballús i guió del periodista Xavi Ayén, el documental és una producció de Batabat, en coproducció amb la productora mexicana La Maroma, i els canals TVE, TV3, Canal 22, Señal Colombia i Spr. 

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut