"Satudarah, una sola sang", de Joost van der Valk i Mags Gavan
"Satudarah, una sola sang", de Joost van der Valk i Mags Gavan
Dimecres, a les 22.55

"Satudarah, una sola sang", el dimecres 20 de juny, a "60 minuts"

Un documental íntim sobre Saturadah, una organització de "motards" internacional molt violenta associada a activitats delictives. Creada a Holanda, s'ha establert a 18 països, entre els quals hi ha Espanya.

"60 minuts", el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat d'arreu del món, recupera, el dimecres 20 de juny, a les 22.55, "Satudarah, una sola sang", dirigit per Joost van der Valk i Mags Gavan.

Satudarah és l'organització de motoristes més violenta i temuda dels Països Baixos. El nom vol dir "una sola sang": "satu" vol dir "un" i "darah", "sang". Fundada a Moordrecht el 1990, la banda ha passat de tenir una base humil a convertir-se en una xarxa internacional establerta amb 76 seccions a 18 països, entre els quals hi ha Alemanya, Dinamarca, Indonèsia i Espanya, i que es vincula als negocis del tràfic de drogues, el contraban d'armes i la prostitució.

No és fàcil tenir accés a una banda d'aquestes característiques. Aquest va ser el repte dels cineastes guardonats amb un Emmy i un BAFTA Joost van der Valk i Mags Gavan, els quals van aconseguir un accés privilegiat al club per filmar el seu funcionament i la seva vida quotidiana.

El documental filma no només la violència que caracteritza els seus membres, sinó també la seva fragilitat. Confessions de crims, reunions de negocis, judicis o escorcolls de la policia contrasten amb moments íntims d'alguns dels seus membres amb la família o visitant al cementiri la tomba d'un familiar. El film retrata amb detall la litúrgia que acompanya la cohesió dels membres de la banda, els ascensos i els càstigs. Rituals que traspuen violència alternada amb germanor entre els membres del grup. L'enorme sentiment de pertinença que els uneix amb Satudarah s'aferma des del principi mitjançant un jurament de sang en què es comprometen a "fer qualsevol cosa que em demani Satudarah". En Mickey, després de fer el jurament, assegura a la càmera que "faria el que fos" i que fins i tot "moriria pel club. Al mil per cent".

"El fiscal em va dir, literalment: "Quan el veig, senyor Meerts, un calfred em recorre l'espinada. Vostè és un perill per la societat i per aquesta comunitat", recorda en Bared, després d'explicar a càmera que va buidar el carregador de la seva arma sobre un home. Va complir condemna a la presó, un lloc d'anada i tornada freqüent entre els membres del club.

 

"Satudarah, una sola sang" exposa l'aterradora realitat d'una de les organitzacions criminals més notòries d'Europa.

 

tv3.cat/60minuts

 

Sant Joan Despí, 19 de juny del 2018

Anar al contingut