Rússia, la poesia i el ball de carrer, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Aquesta setmana, els tentacles de Vladímir Putin, la vitalitat de la poesia, els beneficis del ball de carrer, Mario Casas i Halldor Mar, protagonistes del dissetè capítol marcià.

Diumenge es van celebrar eleccions presidencials a Rússia i Vladímir Putin en va ser escollit, per quarta vegada, president, amb més del 75% dels vots, però no sense acusacions d'irregularitats en el procés electoral. El mandatari rus és una figura plena d'ombres i, sota el seu mandat, s'han obert un munt d'escletxes arreu del món. El recent cas de l'enverinament de l'exagent rus Sergei Skripal i la seva filla en sòl britànic i la crisi diplomàtica que ha generat és el penúltim capítol d'un història de tensions que ha encetat el que sembla una nova guerra freda entre Rússia i Occident. En parlaran l'activista i artista russa Nadya Tolokno, membre de Pussy Riot, la traductora i gran coneixedora de la cultura russa Marta Rebón i el periodista de "The New Yorker" Adrian Chen. 

Per trencar tòpics i prejudicis sobre la poesia, Júlia Bertran ha tret els poetes de casa. En concret, ha tret Dolors Miquel i Martí Sales, i els ha exposat a la lectura dels seus versos per part de la gent del carrer. El Festival Alcools, que se celebra aquests dies a la Sala Beckett, busca justament apropar la poesia a un públic més ampli a partir de l'agermanament amb altres disciplines, i aquest reportatge té el mateix ànim.

Que ballar va bé per a tot és una evidència. I ballar en grup, i al carrer, encara hi afegeix un plus. S'ha estrenat la pel·lícula "La Tribu", inspirada en l'experiència real d'un grup de dones de Badalona anomenades "Les mamis", que van fer del ball en grup una forma d'autoafirmació. Sobre el ball de carrer en parlaran el director de la pel·lícula, Fernando Colomo, la coreògrafa i actriu de la pel·lícula Maribel del Pino i els membres del grup Ohmah Dance Crew, que tenen la seva base d'operacions al Pati de les Dones de Barcelona.

És un dels actors espanyols més sol·licitats per sortir a la pantalla gran i per aconseguir-ne un autògraf. Mario Casas acaba d'estrenar la pel·lícula "Bajo la piel de lobo" i els Marcians l'abdueixen per esbrinar què és això de la fama.

Dijous, TV3 estrena "Katalonsky", un nou programa en què Halldor Mar va a la recerca de persones d'arreu del món per a les quals, aprendre català, els ha canviat la vida. Però qui és aquest islandès que, guitarra a l'esquena, fa ara d'ambaixador de la cultura catalana?

I, per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" farà quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en ell mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut