"Revolució Russa: 100 anys després", el diumenge 22 d'octubre, a "30 minuts"

"30 minuts" s'acosta al centenari d'un dels fets més impactants del segle XX: la Revolució Russa, amb un reportatge de Manel Alias, el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia. I fa la sensació que l'efemèride desperta més interès a la resta del món que al país que la va protagonitzar.

El programa de TV3 es planteja el repte de fer-ne balanç des de Rússia. Quin rastre en queda, del cop d'octubre, a la Rússia actual? Quina evolució ha seguit el país que fa cent anys va voler instaurar la dictadura del proletariat? Aquests són els dos interrogants principals que han guiat una feina intensa del corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia, Manel Alias, per al "30 minuts" titulat "Revolució Russa: 100  anys després".

Un equip del programa ha estat en alguns dels principals escenaris dels fets de fa cent anys, però no tant amb la idea d'explicar què és el que va passar, sinó amb la voluntat d'explorar quin llegat ha deixat el cop bolxevic.

Al llarg del reportatge es veurà com són avui els comunistes russos, si encara hi ha gent que voldria recuperar la figura del tsar, quina popularitat tenen en l'actualitat Lenin i Stalin o quina actitud manté el president Vladímir Putin respecte a la Revolució Russa.

Una de les personalitats que han parlat amb l'equip del programa és Alexei Utxitel, un director de cinema rus veterà. Durant els anys de la Unió Soviètica ja havia hagut de lidiar amb la manca de llibertat. I ara, la seva última pel·lícula ha causat una gran polèmica abans que s'estrenés i ha hagut de superar intents de censura, perquè un dels protagonistes és l'últim tsar, Nicolau II. Els autors del reportatge també han entrevistat, entre altres, representants sindicals, del món de la cultura –com el director del museu Hermitage-, de l'Església ortodoxa i amb Gueorgui Mikhàilovitx Romànov, que es considera hereu legítim de la casa imperial russa.

Un reportatge de Manel Alias.
Realització: Joan Albert Lluch
Imatge:  Rodión Nésterov
Muntatge:  Martí Genís i Moisès Casanovas   
Producció: Dmitri Polikàrpov i Jèssica Montaner
Documentació: Monterrat Bailac

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 20 d'octubre del 2017

Anar al contingut