Ramón Jáuregui preveu que l'esquerra abertzale no es podrà presentar a les municipals

El ministre de la Presidència nega que l'anunci d'actuacions concertades a les comunitats autònomes en qüestions com els horaris comercials signifiqui que es vulguin retallar competències.

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, creu que l'esquerra abertzale no podrà presentar cap opció política a les pròximes eleccions municipals del mes de maig, perquè no compleix les condicions necessàries. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, des de Madrid, Jáuregui ha explicat que el comunicat d'ETA on anuncia un alto el foc permanent no és suficient per plantejar-se la legalització d'un partit d'aquest àmbit: "No entreveig la possibilitat de legalitzar un partit de l'esquerra abertzale com ells pretenen. Sincerament no crec que ni els tribunals ni els sistemes legals del país permetin un partit polític que, mantenint-se ETA en aquesta voluntat de permanència, no hi trenqui definitivament i no ho pugui acreditar. No crec que hi hagi temps per constatar de manera fefaent que aquesta ruptura és irreversible."

Aquesta opinió contrasta amb la posició d'un altre dirigent socialista, el president del partit al País Basc, Jesús Eguiguren, que demana que l'òrbita de Batasuna es pugui legalitzar i també que s'agrupin els presos d'ETA. Jáuregui no comparteix aquesta idea: "Crec que això en aquests moments no s'ha de fer. Nosaltres hem de tenir constància fefaent que els moviments són irreversibles. Prefereixo mantenir la unitat dels partits polítics i l'estratègia actual en relació amb aquest entorn".

Segons Ramón Jáuregui, l'esquerra abertzale només hauria de tenir espai polític "si [ETA] posa fi a la violència i ho constatem, o si ETA queda reduïda a aquests recòndits llocs aïllats dels pisos a França, i el seu entorn polític i humà trenca amb ells definitivament, i els margina 'grapitzant-los' definitivament".

Horaris comercials

El ministre de la Presidència ha justificat la voluntat del govern central de plantejar actuacions concertades a les comunitats autònomes, com per exemple pel que fa als horaris comercials, tal com va anunciar ahir el mateix president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Jáuregui ha matisat les paraules de Rodríguez Zapatero: "Ell no ha parlat de qüestionar aquestes competències sinó de concertar acords. Això no violenta cap competència però sí que pretén unificar mercat i facilitar serveis." Segons el ministre: "La reflexió és més àmplia i respectuosa amb el sistema competencial. Si a Catalunya hi ha una cultura del comerç petit instal·lat que requereix un equilibri amb els horaris comercials, Catalunya mantindrà els seus principis. Crec que amb això tampoc no s'ha d'exagerar."

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut