Quim Arrufat
Quim Arrufat

Quim Arrufat, a "Els matins": "Com pot ser que, durant nou anys, una mentida, un muntatge com el 'cas 4-F', passés tan discretament pels mitjans i tan impunement per la justícia"

Quim Arrufat, diputat de la CUP, ha manifestat a "Els matins", de TV3, que la fiscalia hauria de reobrir el "cas 4-F" i fer el que, segons Arrufat, no va fer nou anys enrere. "No va sortir a investigar, va creure només la versió policial, i hauria de reobrir el cas, investigar les tortures que s'expliquen en el documental i reparar a les víctimes". El diputat de la CUP creu que hi ha "zero ganes polítiques de reobrir el cas" i que, ha comentat, estudiaran com poden portar-lo al Parlament. Pel que fa a l'acord entre CiU i ERC i l'avançament de les eleccions, Arrufat ha insistit que cal transformar aquestes eleccions en unes plebiscitàries " i això passa per una declaració unilateral d'independència, i si no, per un trencament jurídic i polític amb l'Estat espanyol". A continuació us oferim un resum de les seves declaracions a "Els matins".

"Cas 4-F"

Com pot ser que, durant nou anys, una mentida, un muntatge orquestrat per la classe política, la Guàrdia Urbana i els jutjats passés tan discretament pels mitjans de comunicació i tan impunement per la justícia.

La fiscalia insisteix que la Terra és plana quan se li està ensenyant que el relat no té coherència i hauria de ser prou hàbil per reconèixer errors propis. No va sortir mai a investigar, va creure només la versió policial, i hauria de reobrir el cas, investigar les tortures que s'expliquen en el documental i reparar a les víctimes.

Hi ha zero ganes polítiques de reobrir aquest cas. Ens sembla absurd haver d'esperar que aparegui un nou testimoni per reobrir-lo. Aquest cas apunta a responsabilitats polítiques dins el cos de la Guàrdia Urbana, l'anterior govern de l'Ajuntament de Barcelona i a negligències judicials d'una jutge.

En les pròximes setmanes analitzarem com podem fer que aquest cas arribi al Parlament. Hem d'analitzar què és el més efectiu i útil: compareixences, una comissió...

L'acord CiU-ERC i l'avançament d'eleccions

Durant aquests tres mesos no s'ha parlat ni d'independència ni de com convertir les eleccions en plebiscitàries, ni del full de ruta, ni de quin és l'escenari posteleccions.

Hem estat compartint converses amb les entitats sobiranistes i els partits que volen convertir aquestes eleccions en plebiscitàries, amb diversos documents de treball sobre la taula. (...) Quan es tanca un acord insubstancial, en què no hi ha res més que una data i que la gent es podrà presentar com vulgui, tothom corre a buscar aquells documents de treball que s'assemblen a un full de ruta per dir: "Si que s'ha fet feina!"

Hem de començar a parlar de com transformar aquestes eleccions en plebiscitàries i això passa per una declaració unilateral d'independència, i si no, per un trencament jurídic i polític amb l'estat espanyol. Si no hi ha aquest compromís mínim, no sé si val la pena que parlem de res.

Hem passat d'un moviment sobiranista, que venia del carrer, als últims mesos, en què no es parla d'independència, sinó d'unitat. Això és molt preocupant en un país absolutament divers. Està tancant en excés les possibilitats d'un procés que hauria de ser ampli i divers.

No hi haurà independència si no ens prenem seriosament que el país ha de ser entregat a la seva gent. Després d'un procés electoral en clau plebiscitària, si surt un "sí" s'ha d'obrir un procés constituent democràtic que es posi a debat de la gent.

Ens temem que després d'aquestes eleccions no es treballi prou per construir la majoria que cal. Si s'ha de construir un país i guanyar una majoria social independentista, cal modificar el rumb que estan tenint els esdeveniments.

El més important és que es parli dels temes estratègics: la internacionalització del missatge, la construcció de la majoria independentista en forma de vots i què s'ha de fer després d'obtenir una majoria.

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

@elsmatins

Anar al contingut