"Qui és Macron?", el 30 d'abril, a "30 minuts"

Emmanuel Macron, antic inversor bancari i exministre d'Economia amb el govern Hollande, es perfila com el pròxim president de la República francesa.

Després dels resultats electorals de la primera volta de les eleccions presidencials franceses, Emmanuel Macron referma definitivament la seva posició com a molt possible pròxim cap d'estat de França. No només ha superat la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, desplaçant-la a la segona posició, extrem que semblava impossible fa tan sols uns pocs mesos, sinó que ja ha recollit la intenció favorable dels altres candidats eliminats i, molt probablement, de la majoria dels seus electors.

Però, qui és, què pensa, quin és l'ideari polític d'aquest jove de 39 anys que ni tan sols té una formació política al darrere com a estructura de suport? És el que tracta de revelar el reportatge "Qui és Macron?"

Se sap que ha activat un moviment polític, En marxa!, que és més una plataforma de suport electoral i activisme electoral que no pas una estructura de partit. És potser l'embrió d'un nou partit polític per a les pròximes legislatives?

Com es diu en el reportatge: "A Macron se l'admira, se'l detesta, simbolitza el poder del diner, el traïdor de l'esquerra per uns i, al contrari, la necessària adaptació al món d'avui per d'altres. Però en aquesta França que no estima ni els primers de la classe ni els diners, quin destí pot tenir aquest antic banquer com a president de la República?"

Durant el reportatge, elaborat amb diverses entrevistes amb el candidat, ell mateix, Emmanuel Macron, va dibuixant la seva personalitat i el seu ideari: definitivament compromès amb la lliure empresa, amb l'emprenedoria, amb l'impuls de les noves generacions, també veu un rol essencial en el rol de l'estat. Es proclama hereu de l'esquerra, però de "l'esquerra eficaç, moderna, lluny de les dependències ideològiques que l'esclerotitzen i ofeguen el país". És ambiciós i desacomplexat: rebutja l'etiqueta de "membre de l'oligarquia financera", com se l'ha etiquetat des de l'esquerra més radical, pel fet d'haver treballat a la banca Rotschild. De fet, Macron és un compendi, escull metòdicament allò que li agrada de l'esquerra i de la dreta. I això li ha suposat moltes crítiques. Però li ha valgut per ser guanyador de la primera volta presidencial i, com a fenomen anti-Le Pen, anti-extrema dreta, enfilar-se indefectiblement el pròxim dia 7 de maig com a nou president de la República.

Coneixedors de Macron, politòlegs, periodistes, sociòlegs... ajuden a fer el retrat de la nova sensació de la política francesa, un autèntic "outsider" fins fa ben poc.

Un reportatge de: Bertrand Delais
Imatge: Didier Chevillon i François Chevré
Una producció de: 2P2L / HDPM / Media Res

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 28 d'abril del 2017

Anar al contingut