El 2014, el virus de l'Ebola va causar la mort de gairebé 5.000 persones
Demà, dimecres 23 de maig, a les 22.05.

"Quèquicom", desxifra els misteris de l'Ebola

Demà, dimecres 23 de maig, a les 22.05, "Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, parla de la lluita contra l'Ebola al reportatge "Ebola, l'amenaça del virus", de Georgina Pujol i Cari Pardo. Aquest virus és una autèntica bomba biològica, enganya el sistema immunitari i desfà les venes. I no hi ha altre remei que els anticossos que el mateix malalt fabriqui.

I després d'"Ebola, l'amenaça del virus", el programa parlarà de llengües amb la reemissió de l'episodi "La torre de Babel". En aquest capítol, "Quèquicom" visitarà una classe de vint-i-cinc alumnes en què es parlen deu llengües. N'hi ha alguna que sigui més rica que les altres? Tenen un mateix origen les 6.000 llengües que es parlen al món? Com s'han diversificat? Conserven trets comuns? Què és un fonema? El reportatge buscarà respostes a aquestes preguntes i a d'altres.

"Ebola, l'amenaça del virus"

El brot de l'epidèmia d'Ebola del 2014 va ser el més mortífer que ha conegut el món. I el més estès de la historia de l'Àfrica Occidental. I no és que tingui més capacitat de contagi que altres soques d'aquest virus, sinó que ara hi ha més gent susceptible de ser infectada.

El reportatge respondrà qüestions com quan van aparèixer els primers casos d'Ebola al món, com s'infecten d'aquest virus, les persones, com es pot controlar el brot que afecta diversos països africans o en quins casos hi ha més risc de contagi. Hi intervindrà a buscar el Dr. Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández i president de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària; la Dra. Lucy Parker, epidemiòloga de Metges sense Fronteres i professora de la Universitat Miguel Hernández; el Dr. Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i professor del Departament de Salut Pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona; el Dr. Jordi Serra Cobo, professor del Departament de Biologia Animal de la UB i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio); Francesc Xavier Abad, cap de Laboratoris en Biocontenció del Centre de Recerca en Sanitat Animal de la Universitat Autònoma de Barcelona; el Dr. Josep Maria Gatell, cap de Malalties Infeccioses i sida de l'Hospital Clínic i catedràtic del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona, i la infermera de cures intensives de l'Hospital Clínic de Barcelona Laura Trigo.

"La torre de Babel"

El català té 8 vocals, però hi ha llengües que en tenen 31. Hi ha llengües africanes que tenen 112 fonemes, i el japonès, en canvi, només 22. Com és que poden comunicar el mateix? Té una base científica, la torre de Babel?

L'escola Castella del Raval és una autèntica torre de Babel: en una classe de vint-i-cinc alumnes, hi podem trobar una dotzena de nacionalitats i una desena de llengües. Però aquesta diversitat lingüística es queda molt curta quan ampliem l'escala d'observació.

A Catalunya hi ha inventariades més de 300 llengües diferents, i al món se'n coneixen entre 5.000 i 6.000. I, malgrat tot, la humanitat no és una olla de grills, tenim capacitat per aprendre més d'una llengua i ara, a més, estem desenvolupant eines de traducció automàtica que faciliten molt la comunicació entre persones que no parlen la llengua. Perquè parlant la gent s'entén.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
twitter.com/quequicom33

Anar al contingut