"Quèquicom" emet un reportatge sobre "Adolescents i sexualitat"
"Quèquicom" emet un reportatge sobre "Adolescents i sexualitat"
Dimecres, a les 22.00

"Quèquicom" aborda el sexe dels adolescents i la lectura de la mà en una sessió doble

Aquest dimecres, a les 22.00, al 33, "Quèquicom" emetrà el reportatge "Adolescents i sexualitat", en què s'explica, entre altres qüestions, com adolescents de quinze anys de tercer d'ESO d'un institut descobreixen aquest nou món i quins són els primers dubtes que els apareixen.

Tot seguit s'emetrà "Llegir la mà", un reportatge de Pere Renom i Roger Caubet, en què s'explica la lectura de la mà, no pas com un quiromàntic, sinó des del punt de vista de diferents activitats científiques. És a dir, com la mà ens identifica i és única; com aquesta extremitat, amb els cinc dits, ens permet acaronar, agafar i fer moltes altres accions, i com, gràcies als cinc dits, hem creat tot un sistema matemàtic.

Adolescents i sexualitat

Raquel Gómez és psicòloga del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat de Barcelona, el CJAS. Visita escoles de tot Catalunya per parlar sobre sexualitat amb joves de primer i segon cicle d'ESO. Els adolescents reben una gran quantitat d'informació sobre sexe des de diverses fonts: l'escola, les amistats, els pares, internet... Però, de vegades, no és tan important el volum d'informació, sinó com s'assimila.

A l'IES Cavall Bernat de Terrassa, en una de les xerrades amb la psicòloga, es parla de plaer, de sentiments i de riscos. Alguns ja han tingut les primeres relacions sexuals, d'altres encara no, però la gran majoria coincideixen que a l'escola s'hauria de parlar de manera més continuada sobre un tema que els interessa a tots.

Marta Ramon, cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital de Sant Joan de Déu, explica que l'adolescència comença amb la pubertat, quan l'hipotàlem dona l'ordre a testicles i ovaris perquè comencin a segregar les hormones que faran possible els canvis de l'adolescència.

A Catalunya, es fan gairebé 6.000 interrupcions de l'embaràs voluntàries a menors de 24 anys cada any. María Ferrero, membre de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, rep com a ginecòloga del CJAS centenars de consultes cada any. Últimament, l'ITS amb què més es troba a la consulta és la clamídia, un bacteri que pot provocar greus molèsties i l'esterilitat, tant en noies com en nois.

Llegir la mà

"De l'home mire sempre les mans", cantava Raimon en una de les seves emblemàtiques cançons, on parlava de mans molt diverses: mans de treballadors, d'assassins, mans que acaronaven, mans tremoloses dels amants, o pures, com les dels infants. Totes són diferents i úniques, i per això un equip de l'Escola Politècnica de Mataró treballa en un sistema d'identificació a través d'aquesta extremitat.

Mans amb cinc dits. Per què cinc? Simplement perquè, dels amfibis que van atrevir-se a abandonar l'aigua i van colonitzar la terra, només van sobreviure els que tenien cinc dits. Els homes són els seus descendents i comparteixen la característica de tenir cinc dits amb tots els animals de quatre potes, bé siguin amfibis, rèptils, ocells o mamífers. És clar que les mans que més s'assemblen són les dels humans i les dels simis, amb la diferència que les humanes acostumen a ser més versàtils, destres, precises i permeten fer un munt de coses. Gràcies als cinc dits, que són titelles ja que no tenen músculs i es belluguen gràcies a tendons de la mà, es pot pintar, fer música, escriure o comptar.

Mans que també poden parlar amb el llenguatge de signes o poden llegir, com ho fan els cecs, amb els dits. Els dits, titelles de les mans; les mans, titelles del cervell, com explicarà el programa d'aquesta setmana, que llegirà les mans en profunditat.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a partir de les 22.00.

 

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

 

Anar al contingut