Quatre produccions amb la participació de TV3 a l'IDFA

Fins al 27 de novembre se celebra el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam (IDFA), un dels festivals de documentals més prestigiós d'Europa. En aquesta edició es podran veure diversos treballs de producció catalana i, concretament, quatre títols amb participació de TV3: "Priorat" de David Fernández de Castro, "La Chana" de Lucija Stojevic, "Dead slow ahead" de Mauro Herce, i "Construicting Albert", de Jordi Luque i Laura Collado.

TV3 serà present al Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam (IDFA) amb quatre títols: "Priorat" de David Fernández de Castro, "La Chana" de Lucija Stojevic, "Dead slow ahead" de Mauro Herce, i "Construicting Albert", de Jorid Luque i Laura Collado.

"Priorat" de David Fernández de Castro

"Priorat" és un treball dirigit per David Fernández de Castro que participa a la secció Panorama del festival, una secció formada per pel·lícules que conviden a la reflexió, tant per la forma com per la temàtica. És el relat apassionat i èpic de la història dels cinc pioners, coneguts com "els cinc magnífics", que han propiciat la transformació d'una comarca deprimida en els territoris de vi més prestigiosos del món: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana. Cinc joves valents, arrauxats i visionaris que, a principis dels vuitanta, van compartir un somni i una aventura que va revolucionar el vi català. "Priorat" és una coproducció de Televisió de Catalunya, Lastor Media i Un Capricho Producciones. Va inaugurar el cicle Cine i Vi al Seminci, la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, i ha guanyat el Premi Ciutat de Reus i el Premi del Públic a Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, i el Premi Vi Català, creat per l'Incavi, al Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava. La projecció a l'IDFA suposa l'estrena internacional del documental.

"La Chana" de Lucija Stojevic

També a la secció Panorama es podrà veure "La Chana", de Lucija Stojevic. Antonia Santiago Amador, coneguda com La Chana, és una "bailaora" de flamenc que torna als escenaris després de 30 anys. Al llarg del documental, revela el secret de la seva desaparició quan estava al cim de la seva carrera. El documental és una producció de Noon Films, Bless Bless Productions i RTVE amb la col·laboració de TV3 i el suport de l'ICEC i d'Iceland Film Center. Està nominat per a l'IDFA Alliance of Women Film Journalists' EDA Award for Best Female-Directed Documentary.

"Dead slow ahead" de Mauro Herce

"Dead slow ahead", el premiat documental de Mauro Herce, s'estrena a Holanda en el marc de l'IDFA, dins la secció The Quiet Eye, centrada en l'"slow documentary", l'experiència del temps com una realitat. Els films seleccionats descobreixen la bellesa i la crueltat d'allò petit i quotidià. "Dead slow ahead" retrata un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que el tripulen, gairebé tots filipins, viuen envoltats per un món deshumanitzat i totalment industrialitzat del qual sembla que siguin simples engranatges. El vaixell, de vuit pisos d'alçada i set bodegues, es converteix en un escenari fantasmal que Mauro Herce recorre durant els dos mesos que va durar el rodatge; una visió apocalíptica d'uns treballadors a la deriva per aigües internacionals. La cinta ha recollit prestigiosos guardons, com el premi especial del jurat del Film Festival Locarno, el premi a la millor "opera prima" i el Premi del Jurat Universitari de DocLisboa o una menció d'honor al Festival de Cine Europeu de Sevilla. La pel·lícula està produïda per Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films amb la coproducció de Televisió de Catalunya.

"Constructing Albert" de Jordi Luque i Laura Collado

Aquest documental, dirigit per Jordi Luque i Laura Collado, s'acosta a la figura d'Albert Adrià, coautor de la revolució que va significar el Bulli i que sempre ha nedat a contracorrent. Produït per Trueday Films i TV3, ha estat seleccionat per participar a l'IDFA Forum.