Primera valoració de totes les formacions polítiques l'endemà de les eleccions

El líders de les diverses formacions polítiques han fet el seu balanç dels comicis a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas

Des de Junts pel Sí, el número 3 per Esquerra Republicana, Toni Comín, ha insistit a  "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, que els resultats avalen l'inici del procés tal com estava plantejat, i s'ha mostrat convençut que amb la negociació es podran superar els esculls amb la CUP, incloent-hi el de la presidència de la Generalitat, que la formació guanyadora insisteix que ha de ser per a Artur Mas.

Segons Comín:  "Nosaltres hem estat molt clars en la qüestió de qui ha de ser el president; la CUP, fins ahir, també ha estat molt clara. Ara haurem de veure en les negociacions i en les converses entre la CUP i nosaltres a veure com es desfan els obstacles que hi pugui haver."

Ciutadans, segona força al Parlament, amb 25 diputats, creu que el següent escenari podria ser el d'unes noves eleccions si la CUP no canvia de criteri i no permet la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Així ho creu Inés Arrimadas, que assegura que el resultat dels partits independentistes és insuficient per fer el que volen.

Segons la líder de Ciutadans, aquests partits independentistes "no tenen escons ni per canviar una coma de l'Estatut. Amb 72 diputats no es pot ni canviar l'Estatut i volen fer una declaració d'independència? Això no és seriós. Per tant, jo no vull que els catalans perdin ni un dia més i ni un euro més de la seva butxaca en aquesta qüestió."

Un satisfet Miquel Iceta, que ha obtingut 16 diputats al Parlament, reitera que els resultats no avalen obrir el procés cap a la independència per, deia, trencar dos països. El líder del Partit dels Socialistes creu que és imprescindible posar-se a treballar des d'ara mateix per un nou projecte comú.

Segons Iceta, "la independència sempre és l'últim dels remeis per a una situació de falta d'entesa entre pobles. Nosaltres creiem que encara hi ha un llarg camí per córrer per trobar aquest nou acord. Ara, ens hi hem de posar ara mateix, perquè la voluntat dels catalans és clara, és clara des de fa cinc anys, i jo crec que les eleccions d'ahir ho refermen, tot i que el que presenten moltes vegades els de Junts pel Si com un gran èxit, doncs els haurem de dir que és un èxit, però relatiu."

Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot, admet que els 11 diputats que han obtingut no són l'objectiu que s'havien proposat i afirma categòricament que no afavoriran la investidura d'Artur Mas.

Segons Rabell, "nosaltres, ni abstenir-nos ni negociar condicions. Ja vam dir des del principi que, dissortadament, la polarització ha desdibuixat i pràcticament ha fet impossible que hi hagi un debat de balanç de govern i de governs anteriors d'Artur Mas i un debat sobre les polítiques. Tanmateix, nosaltres ho tenim clar, no investirem Artur Mas ni per activa ni per passiva."

El candidat del PP, Xavier García Albiol, valorarà avui amb el president espanyol, Mariano Rajoy, amb qui ja ha parlat breument aquesta nit, els resultats de la seva formació, que ha perdut 8 diputats. Albiol s'ha mostrat disposat a treballar per cosir les diferències amb els independentistes, incloent-hi una reforma constitucional.

Per Albiol, "si es donen les condicions de serenor i de lleialtat institucional, per què no podem parlar d'una reforma constitucional en què el que fem sigui actualitzar la Constitució a les noves realitats socials, econòmiques, polítiques i territorials del país? Jo no hi veig cap dificultat, sempre que siguem capaços de respectar les regles de joc."

Finalment, Unió Democràtica, que no ha obtingut representació al Parlament, assegura que persistiran en les seves idees i treballaran per tornar-hi a entrar. Ramon Espadaler és el candidat, i ha admès admet que no serà fàcil dient que "cal tornar a la política i no en aquest enfrontament entre bons i dolents, els uns i els altres, que no ens deixarà sortir d'aquí. És difícil, el mapa que ens queda al davant és, objectivament, difícil."

 

 

Si voleu escoltar   totes les reaccions dels líders polítics, les trobareu aquí.

 

 

Catradio.cat/mati

Facebook.com/elmatidecatalunyaradio

Twitter.com/maticatradio

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut