Presentació de "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira"

Aquesta tarda s'ha presentat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida el documental "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", dirigit per Felip Solé. Una producció de Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

El documental, que TV3 estrenarà dins l'espai "Sense ficció", dimarts 2 de desembre, a les 22.00, es basa en el projecte de rutes d'evasió de refugiats jueus durant la II Guerra Mundial pel Pirineu de Lleida. S'ha presentat avui a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida, amb l'assistència de Joan Reñé i Huguet, president de la Diputació de Lleida; Miquel Garcia, cap de Documentals i Nous Formats de TV3; el conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, i el director del treball, Felip Solé.

En declaracions als mitjans de comunicació, el cap de Documentals i Nous Formats de TV3, Miquel Garcia, ha destacat el fet que aquest documental, a més de tenir "un gran nivell d'artesania" es converteix "en una peça patrimonial que tindrà repercussió durant molt temps i que enllaça amb el projecte "Perseguits i salvats" de la Diputació de Lleida".

El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, ha qualificat "d'impressionant" el documental, que "es convertirà en un producte pràcticament únic que explica una història molt poc coneguda amb un gran rigor i que s'haurà de treballar posteriorment en escoles i instituts pel seu gran valor documental".

El director del treball que s'ha preestrenat aquest dimecres, Felip Solé, ha volgut destacar "el gran valor humà del documental",  especialment pel que fa als 40 testimonis que expliquen la seva història i que "converteix aquest projecte en un treball extraordinari".

La Diputació de Lleida ha recuperat aquests mateixos fets històrics amb "Perseguits i salvats", que des d'aquest estiu senyalitza 150 quilòmetres de les rutes d'evasió per cinc comarques del Pirineu lleidatà". "Una proposta històrica, cultural i turística", ha dit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha explicat: "un cop assolida la primera fase del projecte "calia fer una passa més i posar veu i cares a la solidaritat reconeguda i poc explicada que es produí en el context de la II Guerra Mundial; entre dos pobles: el  jueu i el català".

tv3.cat/senseficcio

@senseficcio

facebook.com/senseficcio

#ExtremaDretaTV3

Anar al contingut