Presentació de "Pau, la força d'un silenci"

Divendres 27 d'octubre, a les 21.55, TV3 estrena la gran història "Pau, la força d'un silenci", que explica un episodi de la vida de Pau Casals de mitjans dels anys 40, quan, considerat el millor intèrpret del moment, viu exiliat a Prada de Conflent. Casals ha donat la paraula que no tocarà més en públic fins que caigui la dictadura de Franco; mentrestant, fa classes particulars de violoncel a joves promeses.

Aquesta tarda s'ha presentat a la Sala Petit Palau del Palau de la Música, la pel·lícula, dirigida per Manuel Huerga i protagonitzada per Joan Pera, en el paper de Pau Casals. A l'obra, també hi intervenen Nao Albet, Carme Sansa i Marc Cartes. És una coproducció de TV3, Minoria Absoluta i Euskal Telebista, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Centre National du Cinéma et de l'Image Animée, la Région Occitanie i Slot Machine.

A l'acte, en què també s'ha projectat la pel·lícula, han assistit Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Manuel Huerga, director de "Pau, la força d'un silenci"; Paco Escribano, productor, i Joan Pera, actor protagonista. També han estat presents Nao Albet, Manuel Dueso, Albert Pérez.

Oriol Sala-Patau ha iniciat l'acte disculpant l'absència del director de TV3, Vicent Sanchis, que no ha pogut assistir perquè estava atenent altres mitjans. El cap de Ficció i Cinema de TV3 ha explicat que "la producció es podrà veure divendres just després del "TN vespre" i que quan acabi també s'emetrà un documental sobre Pau Casals, i així es convertirà en una nit temàtica".

Sala-Patau ha explicat que el projecte "ens va arribar des de Minoria Absoluta. Havien fet altres coses amb nosaltres però mai havíem fet una producció sobre Pau Casals. I és un perfil molt interessant, perquè es pot veure tant l'àmbit públic com el privat i el seu compromís amb els refugiats".

Per la seva banda, Paco Escribano ha volgut començar dient que "és una pel·lícula que per la figura de Pau Casals i pels valors que representa està molt bé veure-la en els dies que estem vivint. No està directament relacionada amb els fets que estem vivint però quan la veus ressonen moltes coses dins".

Escribano ha destacat que "Pau Casals és una de les figures més importants del s. XX, un català universal. I quan ens van plantejar fer la pel·lícula ho veiem molt complicat, pel personatge, per les exigències de la mateixa Fundació Pau Casals. Però després de descartar-ho, ens va arribar la idea de Jordi Vallejo de fer només una petita part, els primers anys de l'exili a Prada, quan va decidir no tocar més com a protesta." Ha afegit que "és impossible condensar la vida de Pau Casals en una pel·lícula". "En aquesta l'ànima de Pau Casals hi és, perquè es pot veure una persona que ho va perdre tot perquè era fidel al seu compromís, al seu poble. És tota una lliçó de dignitat. Una història de coherència i d'humanitat".

Manuel Huerga ha treballat per tercera vegada amb Paco Escribano. I ha fet un resum del que passa a la pel·lícula. "Està basada en fets reals, però és una ficció. Només hem ficcionat la relació de Pau Casals amb un alumne, interpretat per Nao Albet, gràcies a ell podem conèixer el pensament de Casals." De Pau Casals ha destacat que "és una persona fidel i compromesa amb la llibertat, la justícia i que creia en el dret que Catalunya fos una nació. Ara és com el lloc i el moment adequat per veure-la".

El director ha dit que "tot el rodatge es va fer al lloc real, a Prada de Conflent. El rodatge va ser deliciós, una producció modesta amb un resultat molt bo. I fins i tot jo estic sorprès de l'emoció que genera, aquesta producció arriba al cor de la gent. El missatge que transmet és molt fort i aquests dies agafa una dimensió brutal el que representa la figura de Casals." També ha afegit que "els actors han fet un treball excel·lent i la pel·lícula arriba a l'ànima".

Joan Pera ha començat dient que "és un dia ple d'emocions, i per mi és un moment històric. És una fita a la meva carrera. Quan em van trucar ho veia molt difícil, a la prova que em van fer no sabia anglès, ni gaire francès, ni tocar el violoncel, però em van fer la caracterització, i havia una certa semblança i em vaig estudiar tant el personatge que m'he après moltes coses." Ha afegit que "el personatge té molt de fons. La seva honestedat i integritat et van guanyant i entres en ell. A més, el Manuel és un director extraordinari i t'ajuda moltíssim. Analitzàvem cada pla, cada frase. I jo estic molt agraït, a nivell personal és molt gran arribar a aquesta situació." Joan Pera ha confessat que "tinc la sensació que hem fet una gran pel·lícula, però és opinable. El primer dia que em vaig veure, vaig pensar, estic bé, i això no acostuma a passar-li a un actor". "El més important és Pau Casals i el seu missatge, perquè és un personatge nostre, sense fissures ni dobles jocs, molt convençut d'allò que feia".

Per acabar han intervingut els actors Nao Albet, Manuel Dueso i Albert Pérez, que també han intervingut en el film. Albet ha destacat que "ha estat un rodatge molt agradable. Vaig disfrutar molt amb Joan Pera. I vaig aprendre d'ell i de la figura de Pau Casals. Els músics disfrutaran molt la pel·lícula." Dueso ha destacat que "després de 12 hores de rodatge continuàvem assajant a l'hotel. Ha estat meravellós. Tothom entregadíssim i un equip molt humil. Pau Casals era una figura tan impressionant que això era el més important, intentar entendre Casals des de la humanitat". I Albert Pérez interpreta Antoine Giraud, "un gran amic de Pau Casals que quan Hitler els demana tocar, ell ho accepta i es baralla amb Casals. Al final, el remordiment per haver acceptat la invitació fa que es redimeixi davant Pau Casals."

L'acte ha acabat amb la projecció de la pel·lícula.

tv3.cat/pau-casals.cat

Anar al contingut