Agnès Marquès amb Àlex Gorina, Lluís Zapata, Miquel Pongiluppi, Dani "El Rojo", Cristina Haro, Raül Niubó, Marta i Montse
Agnès Marquès amb Àlex Gorina, Lluís Zapata, Miquel Pongiluppi, Dani "El Rojo", Cristina Haro, Raül Niubó, Marta i Montse
Nou programa al 33

Presentació de "La gent normal"

Dilluns, 8 de febrer, a les 22.00, el 33 estrena "La gent normal", un nou programa del Departament de Documentals i Nous Formats, dirigit i conduït per Agnès Marquès. Aquest migdia, s'ha presentat al Centre Artesà Tradicionàrius, a Barcelona, en un ambient càlid amb la presència de l'equip del programa i d'alguns protagonistes dels dotze capítols, de mitja hora de durada cadascun.

Durant l'acte, s'ha projectat un vídeo resum i imatges de "La gent normal", que parla d'experiències amb personatges de l'escena pública i amb persones anònimes que expliquen en primera persona com han viscut situacions difícils, que diàriament afronta molta gent a la nostra societat.

Aquest és un resum de les declaracions dels participants a la presentació:

 

Miquel Garcia, cap de Documentals i Nous Formats de TV3

"Tot som diferents, d'una manera o altra, grassos, prims, alts, baixos, homosexuals, heterosexuals, amb un fill biològic o adoptat... Acostumem a posar etiquetes, a marcar diferències, a confondre el que és poc comú amb el que és normal. Donar veu a aquestes situacions que porten clixés és l'aposta de la televisió pública amb aquest programa per intentar actuar contra els tabús socials i ajudar a reivindicar la diversitat com a part de la vida quotidiana."

"Agraeixo la sensibilitat de l'Agnès Marquès i de la productora Sticakí per la manera de tractar els temes generant confiança i des de la mirada de la complicitat. I també la generositat i valentia dels convidats per explicar les seves experiències, que poden ajudar molta gent a l'hora d'afrontar una situació."

 

Agnès Marquès, directora i presentadora del programa

"Estic contenta perquè veig molta gent normal, aquí. Entre nosaltres, hi ha algú amb una relació conflictiva amb les drogues, algú que es lleva angoixat perquè té sobrepès. Segons les estadístiques, un de cada quatre de nosaltres tindrà una depressió. Hi ha gent normal que s'enamora de cop d'una persona del mateix sexe, que neix amb una identitat sexual que no s'adiu amb la seva morfologia. Hi ha joves tan intel·ligents que de vegades això és un problema per a ells. Totes les circumstàncies es repeteixen a tot el món, a totes les cultures, i conviuen amb nosaltres."

"Acostumem a posar etiquetes i perdem la condició de gent normal. Amb aquests dotze capítols, volem trencar amb això, amb el judici a partir d'etiquetes. Per això teníem clar que els reclams eren que els convidats expliquessin la seva experiència en primera persona i que hi hagués cares conegudes que l'audiència pogués reconèixer."

"En cada capítol, hi ha entrevistes, reportatges i una conversa amb tres o quatre convidats. Els testimonis no es coneixen, però comparteixen alguna experiència en comú que afavoreix la conversa, flueix, i no calen presentacions."

"A més dels periodistes, els il·lustradors també són cronistes de la realitat, i a cada programa n'hi ha un que aporta el seu punt de vista sobre el tema que es tracta."

 

Les paraules dels protagonistes

Durant l'acte, Agnès Marquès ha donat la paraula als testimonis que han assistit a la presentació, com el crític de cinema Àlex Gorina, que ha explicat com es va sentir en veure que els seus fills recordaven com els havia anunciat el seu canvi d'orientació sexual: "Ens coneixem tant, que no em va sorprendre la seva reacció, amb una sensibilitat, una naturalitat i normalitat exemplar". Una resposta que Lluís Zapata, que ha viscut la mateixa situació, va trobar "un moment increïble, d'enveja sana", que li agradaria que també li passés a ell amb els seus fills.

La Montse i la Paula han defensat la seva decisió d'exercir la prostitució voluntàriament. Segons la Montse, "sempre se'ns intenta qüestionar, però dins el nostre context i circumstàncies, nosaltres ho hem decidit". La Paula, en referència al testimoni que han donat, afirma que se sent experta en tot el que ha viscut amb els companys i companyes de prostitució: "poder explicar-ho en primera persona ens converteix en experts i ens prepara per estar atents i ser més sensibles per veure altres estigmes que viuen la resta de col·lectius que pateixen una marginalitat social."

Dani "El Rojo" ha parlat del seu testimoni en el capítol dedicat a la delinqüència: "Fa vint anys que sóc fora de la presó i he anat demostrant que, després de la droga i la presó, hi ha vida. Ara estic casat i tinc dos fills, i ajudo a la gent amb aquest estigma amb xerrades a presons. Amb tot el que he viscut, el missatge que puc donar és més creïble". El voluntari de presons Miquel Pongiluppi, que acompanya joves interns "per intentar que se sentin persones normals", ha destacat que "si parlem de reinserció, la veritable clau és que puguin trobar feina."

Del programa que conversa amb persones amb altes capacitats, Raül Niubó ha explicat com havia hagut de redefinir la seva vida, un cop va descobrir d'adult que era superdotat: "és un camí llarg, com telar una seda, has construït un personatge per poder subsistir i, sabent que l'anormalitat que senties era una singularitat, t'has de redefinir."

També ha assistit a la presentació la model "curvy" Cristina Haro, que participa al programa dedicat al sobrepès. La transsexualitat, l'adopció, la convivència entre cultures, la imatge i començar de nou són altres temes que tractarà "La gent normal". Entre els testimonis, destaquen l'actriu Núria Espert, que explica per primera vegada a la televisió la depressió severa que va patir, i  l'excampió de motociclisme Joan Garriga, que poques setmanes abans de la seva sobtada mort va accedir a parlar de la seva convivència amb les drogues.

 

tv3.cat/lagentnormal

facebook.com/lagentnormal33

twitter.com/lagentnormal33

 

Anar al contingut