Presentació de "A 300 per hora", el llibre de l'edat d'or del motociclisme català

Damià Aguilar i Pere Flores, els dos periodistes que han cobert el mundial de Motociclisme durant 30 anys a Catalunya Ràdio, han presentat aquest vespre el llibre "A 300 per hora", en què analitzen les últimes tres dècades del motociclisme, a base d'anècdotes, vivències i entrevistes amb els protagonistes.

Marc Márquez, Dani Pedrosa, Maverick Viñales, Pol Espargaró, Tito Rabat, Aleix Espargaró i Àlex Rins seran aquesta temporada a la graella de MotoGP, però perquè aquests set pilots ocupin avui un lloc destacat en les preferències dels aficionats al motociclisme de tot el món, altres els han marcat el camí: Sito Pons, Joan Garriga, Àlex Crivillé, Emili Alzamora, Carles Checa, Sete Gibernau, Toni Elias...

 

"A 300 per hora" és el llibre del motociclisme català en què Damià Aguilar i Pere Flores expliquen les seves experiències i anècdotes com a enviats especials de Catalunya Ràdio al Mundial de MotoGP. Des dels inicis i primers èxits fins al moment actual, està farcit de medalles i esperances que el que vindrà encara serà millor. El llibre recull els millors moments del motociclisme català dels darrers 30 anys. És el treball que no ha fet mai ningú. Sobre la base de l'èxit actual, Pere Flores i Damià Aguilar entrevisten els millors pilots de la història, que aporten visions inèdites i sorprenents de la seva trajectòria.

 

L'acte de presentació del llibre s'ha fet aquest vespre al BCN Urban Hotels del Comte, amb una gran afluència d'assistents, molts d'ells vinculats al món del motor. Presentat per David Clupés, director del "Tot gira"; hi ha assistit els autors, Damià Aguilar i Pere Flores;  Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio; Manel Arroyo, director general de Dorna, i Enric Viladot, director de Viena Edicions. També han estat presents l'expilot Carles Checa i el director del Circuit Barcelona-Catalunya, Joan Fontserè.

 

Enric Viladot ha començat donant la benvinguda a l'acte i les gràcies als autors del llibre. "30 anys es diuen ràpid però quan al 1987 Pere Flores va començar a seguir el mundial, Damià Aguilar només tenia 19 anys. Aquest llibre recull anècdotes d'aquell temps en què no hi havia mòbils. El Pere i el Damià han vist créixer pilots com Crivillé, Alzamora o Checa i als d'ara Márquez, Pedrosa o Viñales".

 

David Clupés, director del "Tot gira", ha conduit l'acte i ha recordat que "en 7 dies comença el mundial a Qatar. I aquest és un mundial molt especial, perquè són 30 anys els que fa que la ràdio en fa el seguiment. I a més, són set els pilots catalans a la graella. És que som un país de benzina i un país de campions."

 

Pere Flores, autor de la primera part, 1987-2000, ha explicat: "Totes les històries, fites i esdeveniments esportius han tingut una vessant pública i notòria, i una altra que no ha transcendit i ha quedat en un segon pla, sempre darrere de la mateixa actualitat i els resultats, però que ha estat la que ha explicat i propiciat el que ha acabat succeint. En aquesta obra, que no pretén ser la història del motociclisme català com a tal, expliquem el que hi ha darrere dels èxits dels nostres pilots i l'evolució d'aquest esport a casa nostra, amb atenció als orígens sobre els quals s'ha construït l'exitós protagonisme català actual al motociclisme mundial i ho barregem amb les experiències professionals i personals que hi ha darrere de centenars i centenars de cròniques i transmissions radiofòniques. El que expliquen els pilots és el valor afegit del llibre, perquè hi ha coses que no s'havien explicat mai"

 

Flores ha explicat que "en aquell moment no era fàcil per la qüestió tecnològica. Havies d'anar a les sales de telèfons i mentre estaves allò no veies res. Quan feies la connexió explicaves coses que havien passat feia minuts, però tots ho vivíem així." Ha afegit que "en aquell moment només érem 7 o 8 periodistes nacionals, i uns 60 internacionals, i de ràdios ben poques. Tot era molt complicat perquè no hi havia un organitzador. Això va canviar amb l'arribada de Dorna".

 

Per la seva banda, Damià Aguilar, autor de la segona part, 2001-2017 ha destacat: "Al capdavall ens trobem amb una conjunció astral: 30 anys que Catalunya Ràdio i MotoGP són sinònims; 7 pilots catalans a la graella de MotoGP, un fet inèdit; i ara mateix 249 victòries al sarró dels pilots de casa en tota la seva història al mundial de Motociclisme. És un llibre que calia fer, i que no era possible sense les dues èpoques. Perquè els darrers 30 anys del motociclisme de casa nostra s'expliquen, d'una banda, com la sembra i, de l'altra, com la collita. Crec que aquest llibre uneix generacions. Les dels Sito,Garriga,Alzamora,Crivillé... amb les de Márquez, Maverick, Rins, Rabat, els germans Espargaró... i amb pilots que han ocupat moments de transició i que en algun cas continuen com Gibernau, Checa, Elias, Pedrosa... Els seguidors d'abans tenen el cercle complet, i els d'ara, els més joves, els i les que s'uneixen als milers de seguidors d'aquest esport, la profunditat de camp que els mancava. Em sento orgullós de treballar a Catalunya Ràdio, que quan es tracta de MotoGP pot dir que sempre hi ha estat. Cal pensar també que tenim alguns campions del món dels quals no s'ha escrit res perquè quedi per sempre, i aquest llibre també intenta posar el seu granet de sorra. Al llibre hi ha moltes sorpreses."

 

Damià Aguilar també ha explicat que "ara és molt diferent a l'època del Pere, som uns 400 periodistes. Tot i això també em toca córrer, la ràdio és molt ràpida, les coses passen en minuts o segons. A més, a Catalunya Informació podem explicar moltes més coses i fer-ho durant tot el dia, com també a les xarxes socials. La satisfacció és màxima". També ha afegit que "el paddock de MotoGP et captiva i si no ho fa has de marxar perquè les exigències són molt altes, però si t'agrada, després no vols marxar. I jo tinc la sort de fer el que m'agrada".

 

Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, ha destacat la gran aposta de la casa per les motos. "L'anterior direcció va tenir la idea de fer les transmissions en directe i nosaltres ho continuarem fent, això demostra que és una emissora compromesa. Vull destacar la figura d'aquests dos professionals que són capaços d'alimentar la ràdio. Del Damià em sorprèn que sembla tranquil però té això que tenen els grans professionals, la passió i que senten el que fan." Ha afegit que "han fet una cosa extraordinària que és aquest llibre. És com una crònica de dues coses, la bona feina d'ells i la dels pilots catalans".

 

Manel Arroyo, director general de Dorna, ha donat les gràcies a "Catalunya Ràdio i als autors del llibre, perquè si tenim el mundial que tenim és gràcies a la cobertura que es fa i que s'ha fet durant molts anys. Comunicar el que fan els nostres pilots, ha fet gran aquest esport en gran i l'ha convertit en tot un espectacle."

 

L'expilot Carles Checa ha recordat que la seva participació als campionats "va ser una vivència molt especial i els periodistes per mi són amics. Tinc molt bons records".

 

Joan Fontserè, director del Circuit Barcelona-Catalunya, ha dit que "volem que vingui més gent de tot arreu. Esperem que la competència d'aquest any sigui molt gran i sigui una altre any exitós. De fet, actualment les motos porten més gent al circuit que la F1."

 

catradio.cat

Anar al contingut