"Postals & Memòria" i "Els llibres i els dies" a la sessió doble d'"El documental"

Durant el mes de juliol "El documental" avança l'hora d'emissió, a les 21.55, amb un programa doble. La sessió doble de demà inclourà l'estrena de "Postals & Memòria", un retrat del fotògraf Josep Planas. A continuació, a les 22.55, s'emetrà "Els llibres i els dies", un retrat del sector del llibre i els seus oficis.

"Postals & Memòria"

"Postals & Memòria" podria ser un documental sobre Josep Planas. I ho és, però també és un documental sobre la memòria, sobre el turisme, sobre la nostàlgia, sobre la misèria i sobre l'hedonisme, sobre l'oci i la diversió, sobre l'amor i el paisatge. És un documental sobre l'inqüestionable poder de la imatge i sobre la comercialització dels records, però també és un homenatge a una illa que ja no existeix.

La vida de Josep Planas és una vida marcada per la utopia turística. És també la vida d'un atleta accidental, la d'un empresari que topa amb l'èxit de manera casual, la d'un home que descobreix la poesia a través de la imatge. Josep Planas i Montanyà és, entre moltes altres coses, un fotògraf i un col·leccionista compulsiu. És també el fundador de Casa Planas. I als arxius de Casa Planas, hi descansa una part important de la història del turisme a Espanya.

En realitat seria molt atrevit dir que Josep Planas va ser l'inventor de la postal. Va ser, no obstant, el primer a entendre que la seva elaboració s'havia de realitzar des d'una perspectiva industrial. Després de gairebé sis dècades d'activitat ininterrompuda, el seu arxiu dormita ara vora les ruïnes del vell cinema Lumière. Al magatzem de Sant Ferran hi ha tota la seva vida: la passió per la mar, el descobriment del souvenir , una posta de sol amb quaranta anys d'història, un helicòpter, una corresponsalia –la de Televisió Espanyola- i els vestigis de vint-i-dos establiments dedicats a cultivar una fantasia col·lectiva: la del turisme com a forma d'evasió.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Cesc Mulet i Pablo Bujosa Rodríguez

Imatge: Jaume Caldentey  

Edició: Ángel García

Direcció de producció: Bàrbara Ferrer  

Producció executiva La Perifèrica: Cesc Mulet

Producció executiva Alé Produccions: Pablo Bujosa Rodríguez

Producció executiva TVE: Andrés Luque

Producció executiva TVC: Jordi Ambròs

Producció executiva IB3: Nacho Tejedor

Producció delegada TVE: Angélica López  

Producció delegada TVC: Joan Pavón

Narració: Carme Calvell

Música original: Oídos Sordos

Tractament literari: Nadal Suau

2016

Una producció de La Perifèrica Produccions i Alè Produccions en coproducció amb TV3, TVE, IB3 i amb la participació del Consell de Mallorca i l'Agència de Turisme de les Illes Balears.

 

"Els llibres i els dies"

Aquest treball, dirigit per Pep Puig, és una pel·lícula coral que dona veu als llibreters i editors independents catalans i parla del seu dia a dia, de les seves rutines i preocupacions. A través de diversos testimonis, descriu la situació actual que travessa el sector del llibre i la necessitat d'adaptar-se als canvis provocats per la crisi econòmica i l'arribada d'internet.

El documental mostra també, a través del seguiment del procés d'edició de dos llibres de les editorials independents Raig Verd i Edicions del Periscopi, la part menys coneguda del món editorial, la dels oficis intermedis que hi ha entre l'editor i el llibreter. Un món ric i divers que incorpora nombroses professions: corrector, traductor, maquetista, il·lustrador, impressor, distribuïdor o comercial, entre d'altres.

Fitxa tècnica

Realització i guió: Pep Puig

Producció: Carmel Carrillo

Música: Àlex Cassanyes

Gravació de música i postproducció d'àudio: Joan Montserrat

Una idea i producció de l'Odissea Associació Cultural, amb la participació de la Cooperativa de Llibreries Bestiari, l'Associació d'Editors Llegir en Català, l'Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, la Institució de Les Lletres Catalanes i la Diputació de Barcelona.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut