"30 minuts", Plegar la manta
"30 minuts", Plegar la manta
Diumenge, a les 21.55

"Plegar la manta", el diumenge 3 de desembre, a "30 minuts"

El diumenge 3 de desembre, a les 21.55, "30 minuts" estrena "Plegar la manta", un reportatge de Sònia Calvó Carrió i João França, producció de TV3 en coproducció amb Batabat, que dona veu als protagonistes d'una realitat que, encara que és evident, no sempre és prou coneguda: els venedors de "top manta".

Aziz Faye, Lamine Sarr i Fatou Mbaye fa més de 7 anys que van arribar a Catalunya des del Senegal. Són tres dels centenars de venedors ambulants que hi ha actualment al país. TV3, en coproducció amb Batabat, aborden el fenomen de la venda ambulant amb el reportatge "Plegar la manta", del "30 minuts". Per fer-ho, entrevisten manters i exmanters que busquen la manera de deixar la venda ambulant i trobar una feina regularitzada.

Els tres protagonistes del documental, durant molt de temps no han tingut permís per treballar legalment i per això s'han dedicat a la venda ambulant. Tots tres són del Senegal, com la gran majoria de persones migrants que es guanyen la vida amb el que s'ha popularitzat com a top manta. Ara, tots tres exploren diverses alternatives per deixar la manta, però tenen clar que crear una cooperativa o la seva pròpia marca de roba no són la solució definitiva per a tots els venedors ambulants.

El reportatge dona veu, a més de les mateixes persones que es dediquen a la venda, a institucions, entitats de drets humans i comerciants, que donen la seva perspectiva sobre la problemàtica. Totes coincideixen a assenyalar les traves legals amb què es troben les persones que arriben a Espanya a la recerca d'oportunitats laborals.

Els mateixos venedors i les entitats de drets humans denuncien que els manters pateixen situacions de racisme institucional. Aquest fet es plasma en les actuacions policials, i per això Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, reivindica que la policia "té dret a fer la seva feina, però el seu uniforme no li dona dret a pegar". Fatou Mbaye, presidenta de la cooperativa Diomcoop, afegeix que, si bé pot trobar normal que la policia els requisi la mercaderia, "no és normal que t'humiliïn, que et rebaixin l'autoestima".

Davant les acusacions que hi ha una màfia darrere el top manta, Lamine Sarr, també del Sindicat Popular, assegura: "És impossible que hi hagi màfies entre els manters, perquè cadascú treballa pel seu compte i no és una feina que generi prou diners perquè hi hagi màfia". El reportatge mostra la quotidianitat de la venda, com per exemple la compra dels productes en magatzems de majoristes al polígon de Granland, a Badalona, i també aborda el destí dels diners que guanyen venent al carrer, que sovint serveixen per ajudar les famílies al país d'origen.

Mentrestant, entre les solucions parcials per a la problemàtica trobem la marca Top Manta i una botiga creada pels mateixos manters, Diomcoop, una cooperativa impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, i els plans d'ocupació que està posant en marxa la Generalitat per permetre regularitzar la situació de les persones que es dediquen a la venda. Cap d'aquestes respostes solucionarà el que assenyalen com a problema principal: l'accés a la plena ciutadania de les persones que es dediquen a la venda ambulant.

Un reportatge de Sònia Calvó Carrió i João França
Realització: Raúl Cuevas
Imatge: Aïda Torrent, Benet Roman
Producció: Oriol Cortacans, Marc Roma
Muntatge "30 minuts":  Moisès Casanovas
Producció "30 minuts": Carles Fernández
Una producció de TV3  amb la col·laboració de BataBat
Imatge: Joseph Areddy

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 24 de novembre del 2017

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut