Dilluns, a les 22.35

Petons des de Maracaibo amb la Gleysi, dilluns a "Karakia"

Dilluns, a les 22.35, el 33 recupera el capítol de "Karakia" que té la Gleysi com a protagonista. Ja fa uns quants anys que va marxar de Maracaibo i va canviar el paisatge tropical pel mediterrani de Barcelona. Ho va fer per amor a l'Esteve, a qui va conèixer per internet, que avui és el mitjà que li permet comunicar-se amb la seva família i amics. Entre tots preparen un menú típic de Veneçuela.
Gleysi va canviar el paisatge tropical de Maracaibo pel mediterrani de Barcelona

Gleysi va canviar el paisatge tropical de Maracaibo pel mediterrani de Barcelona

La Gleysi és "maracucha", com en diuen dels naturals de Maracaibo, ciutat de l'Occident veneçolà que dóna nom al famós llac. A finals dels anys 90, va baratar aquell paisatge tropical, esquitxat de milers de torres petrolieres que han marcat la seva indústria, pel mediterrani de Barcelona. La raó d'aquest canvi va ser l'Esteve, a qui va conèixer molt abans de veure'l, gràcies a un mitjà poc habitual encara aquells dies: internet. Separats per la distància i la diferència horària, es van trobar en un dels primers xats que hi va haver i en un moment poc evolucionat encara dels ordinadors i xarxes de telefonia. No hi ha prou barreres quan es tracta d'amor!

Avui dia, la tecnologia permet a la Gleysi parlar i veure la seva família i amics com si estiguessin al menjador de casa. I així comença la història gastronòmica d'aquest capítol, consultant per videoconferència a la Matilde, de l'ètnia wayúu, la preparació d'unes postres. Amb els seus consells, i amb l'ajuda puntual de la Susana i en Ramón, uns amics veneçolans que s'estan a Barcelona, la Gleysi ensenyarà a preparar el "majarete", les "mandocas", la "torta de plátano", els "tequeños", els "huevos chimbos" o el "mojito en coco", que no és cap beguda. Sí que ho són el "guarapo de papelón" i el "coquinche", un aiguardent que es macera dintre del coco. El programa també parlarà d'artesania wayúu i dels famosos "chinchorros" (un tipus d'hamaca). I amb el grup Ensamble Tepuy, de música, la que es coneix com "gaita", típica de l'estat de Zulia, on hi ha Maracaibo.

 

El programa

"Karakia" és un espai de producció pròpia de Televisió de Catalunya pioner a Europa en el tractament de la diversitat. Estrenat l'any 2001, s'adreça a tothom que té interès per la cuina i el descobriment de nous ingredients i gustos, però sobretot vol despertar l'interès per les cultures, costums i tradicions dels veïns d'altres orígens.

 

tv3.cat/karakia

facebook.com/karakia