"Per què va fer fallida McDonald's?", dimecres, a "60 minuts"

"60 minuts", el programa de reportatges del 33 que cada dimecres emet alguns dels millors treballs periodístics produïts arreu del món sobre temes d'actualitat i de reflexió social, emet aquest dimecres, a les 00.00, "Per què va fer fallida McDonald's?", un reportatge que explora els motius pels quals el bolivians van donar l'esquena a la cadena d'hamburgueses més popular del món.

La lletra "M", de color groc, sobre un fons vermell és reconeixible a qualsevol lloc del món i és un dels símbols de globalització més clars. Però hi ha un lloc de l'Amèrica Llatina on la cadena nord-americana d'hamburgueses no va assolir l'èxit esperat. Va ser a Bolívia, on, tot i que l'establiment va intentar adaptar-se als gustos locals, incorporant elements de la gastronomia propis, no va triomfar. Per això, l'any 2002 i després de 5 anys d'aterrar al país, McDonald's va tancar les vuit sucursals de La Paz, Cochabamba i Santa Cruz. Aquest reportatge explora els motius pels quals els habitants d'aquestes ciutats van donar l'esquena a la cadena d'hamburgueses més popular del món. Intenta esbrinar per què la tradició es va acabar imposant a l'imperialisme gastronòmic.

Una de les raons per les quals McDonald's no va arrelar a Bolívia podria ser el preu dels seus productes. En alguns indrets del país, per exemple, es pot arribar a menjar un menú a un preu fins a tres vegades inferior al dels menús que ofereix la cadena d'hamburgueses. A més, els bolivians tenen una tradició que els acosta als gustos "de la terra" i els seus plats estan elaborats amb productes tradicionals, i tenen gustos intensos. El reportatge, que ha passat per diversos festivals internacionals, fa un itinerari pel país llatinoamericà a través del seu menjar. A més de visitar diversos mercats locals també entrevista xefs, historiadors, nutricionistes, sociòlegs i el que va ser l'amo de la franquícia McDonald's a Bolívia, Roberto Udler. Entre tots donen respostes a la pregunta "Per què va fer fallida McDonald's?".

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 4 d'agost del 2015

 

Anar al contingut