Per què no hi ha Pla de Cobertura de la informació de la campanya als mitjans de la CCMA?

Aquests dies ha estat motiu de debat en alguns àmbits l'absència d'un Pla de Cobertura de la informació política als espais informatius de TV3 i Catalunya Ràdio.

Per tal de clarificar els dubtes que aquest fet hagi pogut generar, la Corporació vol fer públic que no existeix Pla de Cobertura de la campanya electoral per les següents raons:

 

1- Per mandat del Parlament de Catalunya

  • El Parlament de Catalunya no va incorporar cap previsió de Pla de Cobertura de la campanya electoral ni a la Llei del referèndum d'autodeterminació ni al Decret que la desenvolupa.


El fet de no incorporar-ho és conseqüència de la Moció 231/X del mateix Parlament, sobre les mesures per fomentar la participació democràtica, en què s'aprova, per unanimitat, optar per "la superació del sistema de blocs electorals en els mitjans de comunicació públics, amb l'objectiu que prevalgui, per sobre de qualsevol altra consideració, el criteri d'interès informatiu en la selecció i l'elaboració de les informacions relacionades amb la campanya electoral, alhora que es preserven els principis de neutralitat, veracitat, objectivitat i pluralitat política".

 

2- Per respecte a les propostes del Síndic de Greuges

  • El Síndic de Greuges de Catalunya, mitjançant la Resolució AO-00150/2015, va instar els mitjans de comunicació de titularitat pública a la superació dels blocs electorals.

 

3- Perquè així ho ha reclamat històricament tot el sector de la informació

  • Els Plans de Cobertura són una imposició, mitjançant una Instrucció de la Junta Electoral Central espanyola, dels anys vuitanta, impulsada pels partits per assegurar els "blocs electorals".
     

Històricament, tot el sector periodístic n'ha reclamat la desaparició i ha demanat que la informació en període de campanya es faci seguint criteris estrictament professionals, igual que es fa la resta de l'any.

 

4- Per respecte als nostres professionals

  • Ara que, per primera vegada a la història, es pot realitzar la informació sense la imposició d'un Pla de Cobertura exigit per la legislació espanyola, des de la Corporació considerem que el rigor professional dels nostres mitjans avala, a bastament, la conveniència de fer prevaldre els criteris professionals com a element essencial en la presa de decisions per a la cobertura de la informació política als espais informatius de TV3 i Catalunya Ràdio.

 

ccma.cat

 

Anar al contingut