"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)"
DIMARTS, A LES 21.55

"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" i "Tornar a caminar", a "Sense ficció"

Demà, a partir de les 21.55, TV3 estrenarà a "Sense ficció" el documental "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)", de Marc Serena i Biel Mauri, sobre l'autisme a Catalunya.

Tot seguit, a les 23.05, "Sense ficció" continua amb el documental d'Alison Priestley "Tornar a caminar", que explica la història de Darek Fidyka, que després d'una revolucionària operació pot caminar amb ajuda d'unes pròtesis i un caminador.

"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" (dimarts 16 d'octubre, a les 21.55)

La prevalença del trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA) és cada vegada més alta. A Europa, es diagnostica en una de cada 100 persones i als Estats Units, en una de cada 59. Malgrat això, encara no se'n saben les causes i segueix sent motiu d'estigma i incomprensió. El documental "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" retrata la situació de les persones amb autisme a Catalunya a partir de seguir el dia a dia del Marc, de 10 anys, la Mariona, de 23, i les seves famílies.

En el treball, participen uns quants dels millors especialistes del país, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (càtedra d'Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu). Es tracta d'una reflexió sobre quina resposta es dona des de les escoles, centres de salut i des del món laboral, on la taxa de desocupació és del 85%.

Rodat a Barcelona, el Vallès i el Pla de l'Estany, el documental està dirigit per Marc Serena i Biel Mauri. "L'objectiu –segons Mauri– és explicar que, darrere d'aquesta etiqueta, s'hi amaguen grans persones que només cal saber veure."

"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" és una producció de la Federació Catalana d'Autisme amb la col·laboració de l'Obra Social "La Caixa" i la Generalitat de Catalunya.

"Tornar a caminar" (dimarts 16 d'octubre, a les 23.00)

Durant molts anys, la reparació de la medul·la espinal s'ha considerat una barrera insuperable per a la medicina. Fins ara, els lesionats medul·lars, que són milers a tot el món, no tenien cap més alternativa que acostumar-se a una nova vida en cadira de rodes. Però, després de molts anys d'investigació, un metge britànic i un col·lega polonès han fet els primers passos per posar a prova una nova tècnica que en el futur podria obrir el camí a la reparació d'aquesta mena de lesions, de manera que la possibilitat de recuperar la mobilitat i el control de les extremitats inferiors deixaria de ser només un somni per a tants i tants afectats.

Darek Fidyka és el primer pacient al món que ha rebut aquest tractament revolucionari. S'enfrontava a tota una vida en cadira de rodes després que el van apunyalar per l'esquena. Es va sotmetre a una operació revolucionària i, sis mesos després, l'home de 39 anys va poder fer els primers passos en les barres paral·leles de rehabilitació. Dos anys després, pot caminar amb ajuda d'unes pròtesis i un caminador. "És una sensació magnífica, molt difícil de descriure. Em pensava que no tornaria a caminar mai més, però ara veig que és possible, i a les persones que vegin aquest programa m'agradaria dir-los: no us rendiu, lluiteu, i alguna porta s'obrirà", afirma en Darek.

 

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut