TV3, diumenge a les 21.55

"Pantalles addictives", el diumenge 4 de març, a "30 minuts"

El diumenge 4 de març, a les 21.55, "30 minuts" estrenarà "Pantalles addictives", un reportatge de Paul Moreira i Adèle Flaux sobre els efectes perjudicials de l'ús intensiu de mòbils, tauletes, etc., entre els més petits.

Una epidèmia silenciosa i perillosa amenaça els nens en els primers anys de les seves vides, entre 0 i 3 anys.

Els experts avisen que l'ús abusiu de les pantalles de mòbils i tauletes pot provocar trastorns del llenguatge i del son en els més petits. A França, la doctora Anne-Lise Ducanda, responsable de PMI (Protecció Maternal i Infantil), ha creat un col·lectiu amb altres professionals de la salut, pediatres, logopedes i psicòlegs, per fer reaccionar les autoritats.

Exigeixen anar més enllà dels seus estudis de camp i prendre mesures i advertir dels efectes de la sobreexposició dels infants a les pantalles, com es fa amb les addiccions a l'alcohol, el tabac i les drogues.

I l'addicció a les pantalles no només afecta els més petits. Cada cop hi ha més adults addictes a la dopamina que ens proporciona les recompenses que rebem de les xarxes socials.

Fins i tot alguns dels principals líders de la indústria de les xarxes socials, com un dels cofundadors de Facebook, reconeixen que aquesta xarxa social es basa en el funcionament del cervell i en particular en els circuits neurals de la recompensa. Aquesta recompensa proporciona una dosi de dopamina, la coneguda com "l'hormona de la felicitat", al cervell.

Experts en addiccions comparen el mòbil amb una veritable bomba de dopamina que, a mesura que es rep un "m'agrada" o alguna recompensa semblant, produeix una descàrrega d'aquesta substància que satisfà. En definitiva, des de ben petits s'estan consumint aplicacions que s'han dissenyat per fer-nos addictes a les pantalles.

Un reportatge de Paul Moreira i Adèle Flaux
Producció: Premières Lignes Télévision

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 2 de març del 2018

Anar al contingut