"Paco Candel, l'altre català", a "El documental"

"Paco Candel, l'altre català", a "El documental"

Amb motiu del desè aniversari de la mort de Paco Candel, demà, dijous 23 de novembre, a les 22.35, el programa "El documental" del 33 li ret homenatge amb l'emissió de "Paco Candel, l'altre català", una coproducció de TV3 que es va estrenar anteriorment a "Sense ficció". La cinta, dirigida per Carles Canet i Jordi Portals, narra la trajectòria de l'escriptor, clau per entendre la història recent de Catalunya i, a més, considerat per molts un dels deu catalans més destacats del segle XX. A continuació, el programa del 33 "Identitats" emetrà un capítol sobre Paco Candel.

El documental aprofundeix en la trajectòria vital i cultural de Paco Candel, autor del llibre "Els altres catalans", la seva obra més coneguda i de la qual el 2015 es va celebrar el cinquantenari de la primera edició, amb milers d'exemplars venuts. Candel retratava amb precisió la realitat dels centenars de milers de persones d'arreu de l'estat espanyol que van arribar a Catalunya a mitjans del segle XX, així com de la societat que els acollia. La seva obra és fonamental per entendre i conèixer els protagonistes de la història recent de Catalunya i de la seva transformació.

De fet, hi ha qui diu que Candel ha estat un dels deu catalans més destacats del segle XX. El que és indiscutible és que l'escriptor va ser clau perquè la gent que ja era al territori i la que va venir de fora arribessin al convenciment que "formaven un sol poble", amb paraules del mateix Candel, i que aquesta realitat era la garantia d'un "futur millor".

"Els altres catalans" treia a la llum una realitat que quedava marginada a l'extraradi de Barcelona, a les barraques de Montjuïc i als barris perifèrics que creixien com l'escuma amb l'arribada d'immigrants. L'obra denunciava les ínfimes condicions i la manca de serveis en què vivien. El llibre fa una descripció del món dels immigrants a Catalunya que Rafael Hinojosa (que va ser diputat de CiU al Congrés i al Parlament de Catalunya) qualifica, al documental, "d'insuperable i obra mestra".

Així mateix, gràcies a Paco Candel, el cineasta Llorenç Soler va poder filmar els documentals "Será tu tierra" (1965) i "El largo viaje hacia la ira" (1969), uns relats que recullen aquelles condicions de vida. Candel li va facilitar l'accés per poder filmar situacions molt íntimes de les famílies que vivien a les barraques, i Soler reconeix al documental que no ho hauria aconseguit sense ell. Amb el temps, les imatges que va recollir Soler s'han convertit en les imatges d'arxiu de referència que es fan servir per documentar aquella realitat. D'aquesta manera, Candel ha estat clau per a la memòria històrica, tant escrita com visual, de la immigració a Catalunya.

"Paco Candel, l'altre català" és una producció de Wonka Films (Good Company Productions), en coproducció amb TV3, i amb la col·laboració de la Fundació Candel, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català i l'ICEC.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut