Oriol Junqueras i Justo Molinero, autors de "Revoltats", a "Els matins"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el director de Ràdio TeleTaxi, Justo Molinero, han parlat a "Els matins", de TV3, de "Revoltats", el llibre que protagonitzen i que recull un diàleg en què repassen i confronten els seus punts de vista sobre els temes d'actualitat més candent com la independència, la crisi o la corrupció. A continuació, us oferim un resum de les seves declaracions a "Els matins"

Un dels temes que es tracta al llibre és el de la independència. En aquest punt, Justo Molinero ha afirmat: "No havia sentit mai dir el president Pujol, i després el president Mas, que eren independentistes. En canvi, ara..."

Per Junqueras, "aquells que som independentistes som conscients que la independència triomfarà en la manera que la gent la percebi com a útil, i és molt important fer sentir útil tothom."

En la conversa també ha sorgit la pregunta de quina seria la nacionalitat dels ciutadans en una Catalunya independent, Oriol Junqueras ha puntualitzat: "Als ciutadans que vulguin continuar sent ciutadans espanyols en una Catalunya independent, no els posarem cap trava. Els ciutadans de Catalunya que vulguin gaudir de doble nacionalitat en gaudiran."

Sobre la posició d'ERC respecte a la llista única, Junqueras afirma: "És un debat tancat, perquè hi ha un pacte i un acord firmat. Si algú el vol fer revisar és que vol posar en entredit el pacte i el compromís, que té la firma del president Mas, la meva, la de l'ANC i la d'Òmnium. Si algú vol reobrir vells debats que han provocat certes tensions, és un irresponsable total. Aquí hi ha un acord, i el que s'ha de fer és tirar-lo endavant."

Conversant sobre la immersió lingüística i el català, Justo Molinero ha puntualitzat que és una llengua que s'aprèn escoltant i parlant, i per això ha reclamat que els catalanoparlants no se n'estiguin de fer-la servir més: "Crec que toca l'hora dels catalans: parleu la vostra llengua i així la podrem aprendre."

Junqueras ha recordat que "qui va tirar endavant els primers projectes d'immersió lingüística van ser algunes escoles, AMPAs, municipis, alcaldes de la zona metropolitana. I, molt sovint, la immersió va trobar més defensors entre la gent que tenia com a llengua familiar el castellà".

Justo Molinero ha assegurat que no li han ofert cap lloc a la llista d'ERC: "Jo vaig venir a complir la llei, no a fer-la."

Sobre l'entrada del jutge Santiago Vidal tancant la llista municipal d'ERC per a Barcelona, Junqueras ha destacat: "Santi Vidal és una persona que es representa a ella mateixa. Estem encantats que accepti tancar la llista municipal a l'Ajuntament de Barcelona. I estem segurs que pot tenir un paper molt positiu en altres àmbits, per exemple com a expert en determinats àmbits judicials en el govern o a prop del govern."

Junqueras no ha desvelat si la proposta del jutge Vidal com a assessor ha sortit del seu partit.

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

@elsmatins

Anar al contingut