"Operació Catalunya", el diumenge 21 de maig, a "30 minuts"

Una conspiració policial va actuar contra el procés sobiranista. Proves falses, manipulació de dades, informes irregulars, agents secrets, filtracions interessades a la premsa, amenaces per obtenir informació confidencial. "30 minuts" s'endinsa, el diumenge 21 de maig, en una operació policial opaca que ha estat actuant de manera anònima.

Què és l'operació Catalunya? Qui la va impulsar? Existeix la policia política? S'ha fet a l'esquena de jutges i fiscals amb la idea d'intoxicar? S'han utilitzat fons reservats? Quin paper hi ha tingut la premsa?

L'11 de Setembre del 2012 un milió i mig de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona a favor del dret a decidir. La cúpula de la Policial Nacional va activar una operació secreta al marge de processos judicials i de bona part de la mateixa estructura de la policia.

"30 minuts" entrevista periodistes d'investigació, advocats, jutges, diputats i representants de la policia per entendre l'origen i l'abast de l'operació. L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, i el subdirector d'El Mundo, Esteban Urreiztieta, afronten el cas del compte corrent suís fals, que marca decisivament la carrera del polític convergent.

Una actuació policial fora de norma, que s'activa en moments electorals importants, amb un interrogant que ara molts intenten resoldre: qui és la X de l'operació Catalunya?

Un reportatge de Genís Cormand i Joan Albert Lluch.
Imatge: Enric Miró
Muntatge: Moisès Casanovas
Producció: Jèssica Montaner

facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

http://www.tv3.cat/videos/5667876

Sant Joan Despí, 19 de maig del 2017