"On acaben els camins", coproducció de TV3, Premi Boehringer de Periodisme en Medicina

El documental "On acaben els camins", estrenat al programa "Sense ficció" de TV3, ha rebut un dels tres guardons dels Premis Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina en la categoria de periodisme audiovisual. El treball, dirigit per Noemí Cuní, és una producció de Broadcaster, amb coproducció de TV3 i TVE, que narra la història del metge català Oriol Mitjà, un investigador que va descobrir, des de l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, un tractament que permet posar fi a la malaltia del pian amb una sola dosi d'antibiòtic.

Els Premis Boehringer Ingelheim al Periodisme en Medicina, que organitza la farmacèutica alemanya, han celebrat aquest any la seva edició número 30, amb què reafirma el seu "compromís amb el treball dels periodistes i dels mitjans de comunicació en la divulgació dels avenços que es produeixen en el sector de la medicina i de la salut".

Noemí Cuní, de la productora Broadcaster, ha estat la guanyadora en la categoria de periodisme audiovisual pel seu treball "On acaben els camins", que es va emetre el 2016 al programa "Sense ficció" de TV3. El certamen també contempla dues categories més: periodisme imprès i periodisme digital.

El film acompanya el científic català en un procés que, anys després de la seva troballa, l'ha portat a pilotar una campanya d'erradicació mundial de la malaltia del pian engegada per l'OMS. Aquest treball, produït per Broadcaster, amb coproducció de TV3 i TVE, i amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", deu el títol a una vella dita africana: "el pian comença on acaben els camins", ja que la malaltia afecta, sobretot, persones que viuen en llocs recòndits.

"On acaben els camins" (2016)
El documental narra la trajectòria d'Oriol Mitjà, un jove metge català que decideix deixar la seva carrera a Barcelona per anar a una illa remota de Papua Nova Guinea a investigar malalties tropicals infeccioses. A l'illa de Lihir troba una malaltia que afecta més de quaranta milions de persones al món i que, fins llavors, no coneixia: el pian. Aquesta malaltia, que es transmet per contacte directe, pell amb pell, i que afecta sobretot els nens de les poblacions més pobres, causa úlceres a la pell i pot provocar greus deformacions dels ossos. El pian és endèmic a moltes regions de l'Àfrica, del sud-est asiàtic, de Sud-amèrica i d'algunes zones del Pacífic.

Després de tres anys d'intenses investigacions, el doctor Mitjà i el seu equip han demostrat que la malaltia es pot curar amb una sola pastilla d'un antibiòtic comú a occident: l'azitromicina. Aquest medicament és eficaç, econòmic i fàcil de transportar a aquelles zones de difícil accés.

L'Organització Mundial de la Salut, en assabentar-se del descobriment, ha posat en marxa una estratègia que estableix com a objectiu l'erradicació del pian l'any 2020. Per aconseguir aquesta fita caldrà que Oriol Mitjà i el seu equip continuïn amb el projecte del programa pilot del tractament a Papua Nova Guinea, però, també, aconseguir suficients antibiòtics per tractar tota la població afectada. Si té èxit, el pian passarà a ser la primera malaltia erradicada mitjançant l'ús d'antibiòtics i, la segona, després de la verola, eliminada arreu del món.

Fitxa tècnica
Direcció: Noemí Cuní

Guió: Noemí Cuní i David Fontseca
Realització: David Fontseca
Direcció executiva TV3: Jordi Ambròs
Producció delegada TV3: Joan Pavon
Direcció de fotografia: David Fontseca
Muntatge David Fontseca i Sergi Montesinos
Direcció de producció: Lídia Pradas
Grafisme: Fernando Sueiro
Música: Universal Music Publishing

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut