Odón Elorza diu que el món de Batasuna s'adona que ETA és un obstacle per la sobirania d'Euskadi

Deu anys després de l'assassinat d'Ernest Lluch, l'alcalde de Sant Sebastià afirma que ETA està en una situació molt difícil però afegeix que cal ser prudent sobre la possible solució del conflicte basc.

L'alcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, que l'esquerra abertzale s'ha adonat els últims anys que "ETA representa un obstacle clar" pels seus objectius polítics. D'aquí a tres dies farà deu anys de l'assassinat del polític Ernest Lluch a mans d'ETA, i Odón Elorza ha dit que des de llavors: "Han canviat moltes coses. ETA està en una situació molt més difícil. Hi ha més eficàcia de l'estat de dret, i detencions de comandos i cúpules. També hi ha una conscienciació molt alta de les societats basca i espanyola de rebuig a ETA".

L'alcalde de Sant Sebastià ha recordat la gran vinculació que Ernest Lluch tenia amb el País Basc i, especialment, amb la capital guipuscoana. Odón Elorza remarca que des de l'assassinat de Lluch s'ha accentuat la posició crítica a ETA des de l'esquerra radical. S'han adonat, diu, que "és negatiu per les seves causes, per la sobirania i l'autodeterminació". En tot cas, Elorza assenyala que cal ser molt prudent i que cal una actitud més ferma del món de Batasuna "amb una autonomia absoluta respecte a ETA, amb un rebuig clar de l'ús de la violència, dels sistemes terroristes".

Odón Elorza opina que ara la societat basca està més madura per afrontar un procés de pau, però admet que la reconciliació serà complicada: "S'haurà de fer una catarsi en aquest país i reconèixer tot el que vam fer malament, les actituds de covardia i de por".

catradio.cat/mati

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut