Ocaña assegura que la nova proposta de model de finançament compleix amb l'Estatut

El secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha assegurat avui en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que el model de finançament que el govern espanyol va presentar ahir compleix amb l'Estatut.

"El model compleix religiosament amb tots i cadascun dels punts de l'Estatut" ha remarcat Ocaña, que també ha assegurat que, pel que fa al principi d'ordinalitat -que reclama el tripartit-, es compleix tal com està definit en el document estatutari "i fins i tot en alguns sentits és més ambiciós".

En l'entrevista que li ha fet Neus Bonet, el secretari d'Estat d'Hisenda ha admès que entén l'oposició que la nova proposta de finançament ha generat a Catalunya, però ha volgut remarcar que en les últimes negociacions hi ha hagut un acostament "notable" amb el govern de la Generalitat i que es troben "força prop de l'acord". Pel que fa a les xifres, Ocaña no n'ha volgut parlar "perquè això dificultaria les negociacions", però ha assegurat que ben aviat ja se'n podrà parlar.

Des de la Generalitat, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha reconegut també al programa El matí de Catalunya Ràdio algunes millores en el nou text, però no li dóna el vistiplau. Sobre el document, el conseller ha assegurat que "suposa un avenç en comparació amb la proposta feta al mes de juliol", però ha admès que podria millorar en alguns aspectes "importants". Per Castells encara queden punts per precisar i detallar, abans de poder fer una valoració definitiva "i poder garantir que tenim un model conseqüent i coherent amb l'Estatut". Al tram final de les negociacions, el conseller ha volgut deixar clar que "les coses estan millor ara que fa unes setmanes perquè sigui possible un acord", però sí que ha admès que ara com ara aquest acord no hi és.

De la seva banda, Convergència i Unió ha proposat que sigui el Parlament i no el Govern de la Generalitat qui lideri les negociacions per al finançament autonòmic. Ho ja dit el secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. En aquest sentit Puig ha considerat que el tripartit que presideix José Montilla "no defensa els interessos de Catalunya" perquè, segons ha dit, "està supeditat al PSOE". En opinió del secretari adjunt de Convergència, el govern de la Generalitat "no està en condicions de liderar aquesta negociació amb fermesa" i per això aposta perquè ho faci el Parlament. Sobre la nova proposta de finançament, Puig l'ha qualificada "d'il·legal" perquè en la seva opinió no compleix l'Estatut.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut