Núria Llorach reclama al Parlament l'aprovació d'un nou mandat marc del sistema públic audiovisual

La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach; el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, i el director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació, Saül Gordillo, han comparegut aquest matí davant de la Comissió de Control del Parlament de Catalunya.

La vicepresidenta i presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, ha reclamat a la sessió d'avui de la Comissió de Control a l'actuació de la CCMA la necessitat de disposar d'un nou text de mandat marc de referència per a tot el sistema públic audiovisual de comunicació. La vicepresidenta considera "indispensable i urgent" disposar primer d'aquest document normatiu de referència que ha d'aprovar el Parlament i que s'ha de desplegar en el corresponent contracte programa.

"Tots estem d'acord que és necessari per a la Corporació disposar d'un nou contracte programa", ha explicat Núria Llorach, "però abans ens cal dotar-nos d'un nou mandat marc que estableixi les prioritats essencials per al servei públic i que, tenint en compte l'evolució del sector audiovisual, determini les línies generals que el Govern i la Corporació hauran de seguir pel nou contracte programa". "El contracte programa és una eina fonamental per a la gestió de la Corporació, i estem treballant en l'elaboració d'un nou text, però cal fer-ho en coherència amb el que el mandat marc estableixi i també amb els compromisos concrets i la dotació pressupostària necessària per portar-los endavant". El primer mandat marc del sistema públic audiovisual català es va aprovar l'any 2010 i actualment està sense vigència.

Pel que fa a la reivindicació del personal de la CCMA de recuperar de forma immediata les 35 hores setmanals, Llorach ha explicat que és imprescindible l'autorització de Funció Pública de la Generalitat de Catalunya, i que aquesta no serà possible mentre no es puguin complir els objectius d'estabilitat pressupostària, deute públic i la regla de despesa.

Així doncs, la vicepresidenta de l'ens públic audiovisual ha informat que, en relació a la possibilitat d'aplicar de manera immediata la jornada laboral de 35 hores setmanals, prevista al conveni i suspesa per la llei de pressupostos de l'Estat, la resposta de la Direcció de Funció Pública ha estat que atès que la Generalitat de Catalunya no es troba inclosa entre les administracions que hagin complert els objectius esmentats durant l'exercici pressupostari corresponent a l'any 2017, no és possible autoritzar la jornada de 35 hores setmanals per al personal de la CCMA.

El director de TV3, Vicent Sanchis, en la seva resposta sobre els insults i intents d'agressió durant una manifestació el dia de la Hispanitat, ha demanat respecte pels professionals i responsabilitat en les crítiques que es fan contra els mitjans públics, perquè tenen conseqüències: "Alguns grups han aconseguit que no puguem cobrir informativament determinats actes, per les amenaces i el risc elevat de violència. Davant d'això es fa molt difícil la pràctica del periodisme". Sanchis també ha subratllat la necessitat de dotar de més recursos el canal Super3 i ha donat detalls del concurs obert de nous projectes audiovisuals per al canal 33, que busca formats innovadors i arriscats en l'àmbit de la cultura.

Al seu torn de respostes, el director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació, Saül Gordillo, ha explicat que el retorn a l'FM de l'emissora iCat és valorat molt positivament pel sector cultural i que es basa en un model sostenible econòmicament. A més, Gordillo ha explicat que "la recuperació de l'FM no ha restat audiència digital, sinó que continua creixent", i ha avançat que es treballa per introduir novetats a l'emissora: "A més del programa per a nens, iCatkids, volem abordar un programa per a joves".

D'altra banda, el director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio ha fet una valoració molt positiva dels 10 anys de participació de Catalunya Música a la Unió Europea de Radiodifusió: "Gràcies a formar part de la UER, Catalunya Musica té més d'11 milions d'oients potencials i aquesta potent plataforma d'internacionalització per als músics i intèrprets catalans podria anar molt més enllà si en fóssim membres de ple dret". Tot i no disposar d'aquesta condició de membre de ple dret, Catalunya Música és una de les emissores més actives en nombre d'aportacions de continguts musicals en aquesta xarxa internacional.

ccma.cat

 

Anar al contingut