Núria Llorach anuncia la recuperació de la corresponsalia de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina

La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach; el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, i el director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació, Saül Gordillo, han comparegut aquest matí davant de la Comissió de Control del Parlament de Catalunya.

La vicepresidenta i presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, ha anunciat avui al Parlament la recuperació de la corresponsalia de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina, amb el periodista Joan Biosca. A principis d'any, la crisi de l'IVA va portar la direcció a no renovar la contractació mercantil d'aquesta corresponsalia, entre moltes altres mesures. Avui, però, gràcies a l'aportació extraordinària de 20,4 milions, s'ha pogut revertir parcialment el Pla de contenció de la despesa i s'ha aprovat recuperar aquesta posició informativa, que havia quedat vacant des del març.

També sobre la crisi de l'IVA, Núria Llorach ha avançat que "des de la FORTA es treballa per tramitar una consulta vinculant davant la Direcció General de Tributs i es promou una modificació de la llei que resolgui el conflicte de cara al futur i també per als anys que resten oberts a inspecció". I ha recordat que aquest conflicte afecta encara el període entre 2015 i 2017 per la reclamació del 21% de la subvenció pública, a més del canvi legislatiu de 10 de novembre del 2017, amb què es modifiquen els criteris d'aplicació d'aquest impost, amb un greu perjudici per a la CCMA d'ara endavant.

Sobre la reciprocitat amb el País Valencià, Llorach ha expressat la màxima voluntat de col·laboració: "Desitgem completar la reciprocitat al més aviat possible, i ja hem informat a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació que estem tecnològicament preparats per assumir l'emissió d'À Punt a Catalunya, de la mateixa manera que es fa amb IB3". 

Al seu torn de respostes, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha explicat que, a conseqüència de la crisi dels últims anys, no s'han pogut fer inversions tecnològiques importants, entre elles l'avenç en la producció de més continguts en alta definició. A partir del setembre, ha dit, començan els treballs per millorar la capacitat de producció de les instal·lacions de Sant Joan Despí en aquest format.

Sobre aquesta mateixa qüestió, la vicepresidenta de la Corporació ha insistit en la necessitat de recuperar el segon múltiplex de la CCMA, que el Govern espanyol va retirar l'any 2014: "Després d'una trajectòria pionera en l'alta definició, en televisió interactiva, en sistemes d'audiodescripció o en l'ús del 3D, és indispensable disposar de més espai per a la migració a l'Alta Definició de tots els canals de Televisió de Catalunya, com ja han fet altres cadenes de la competència; no fer-ho ens deixa en un clar desavantatge competitiu".

En l'àmbit del pluralisme, el director de TV3 ha recordat que, a més de les audiències quantitatives que s'obtenen de Kantar Media, els informes de l'empresa alemanya GfK auditen i certifiquen el lideratge de qualitat, credibilitat i imparcialitat de la cadena pública catalana, a través del mateix sistema de control de qualitat amb què treballen grans corporacions audiovisuals a Europa, com ara les britàniques BBC i ITV, l'alemanya ZDF o l'holandesa NPO.

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha fet balanç de la trajectòria de 35 anys de Catalunya Ràdio i ha incidit en la voluntat d'innovació digital i evolució de formats per adaptar-se als nous hàbits de consum. El director del grup d'emissores ha subratllat que els resultats de l'últim EGM han permès completar la millor temporada de la història de Catalunya Ràdio, i ha volgut recordar la situació difícil dels últims mesos: "La pressió ha estat màxima i malgrat tot, ens n'hem sortit. Mai s'havia arribat al resultat de 672.000 oients en una temporada".

Gordillo també ha fet balanç de la primera temporada després del retorn d'iCat a l'FM: "Les xifres ens conviden a l'optimisme: creix el consum digital i el temps d'escolta és el més elevat de les quatre emissores del grup". La pròxima temporada d'iCat, ha avançat, serà continuista per consolidar la renovació que es va fer amb "iCat Kids", el programa despertador "Els experts" i els directes dels festivals més importants del país, a més de la franja de programes temàtics culturals i els programes d'autor.

A la mateixa comissió, Núria Llorach ha defensat la necessitat que el Parlament aprovi un nou Mandat Marc del sistema públic audiovisual, que estableixi les línies per al nou Contracte Programa de la CCMA, que ha qualificat com "una eina fonamental per a la gestió que ha d'assegurar els recursos per a la producció de continguts i serveis, i per garantir la capacitat d'innovació tecnològica i de tracció del sector audiovisual que ha de ser la Corporació".

ccma.cat

Anar al contingut