Núria de Gispert afirma que s'ha trencat el pacte constitucional i que així ho dirà a José Bono

La nova presidenta del Parlament afirma que si Catalunya tingués el concert econòmic, la crisi la notaríem molt menys.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha assegurat en una entrevista al programa de Catalunya Ràdio El secret, amb Sílvia Cóppulo, que traslladarà al president del Congrés, José Bono, que el pacte constitucional està trencat. Segons la nova presidenta de la cambra catalana, "la resposta del poble de Catalunya el 10 de juliol [amb la manifestació contra la sentència de l'Estatut] ens marca un camí i ens diu que hem de treballar d'una altra manera" pel que fa a les relacions amb l'estat espanyol.

Gispert ha fet una reflexió sobre les relacions entre Catalunya i Espanya: "Després de 30 anys no han entès el que és Catalunya. Ho hem explicat de totes les maneres i en totes les llengües, intentant ser simpàtics, com deia el president Pujol, intentant la ‘conllevància' i no ho hem aconseguit. No ens entenen. Quan ens necessiten ens vénen a buscar; doncs ara els toca a ells preguntar què necessita Catalunya per trobar-se a gust a l'estat espanyol". La nova presidenta de la cambra legislativa ha afegit que la manifestació de l'Estatut va marcar un punt d'inflexió i que des de Catalunya es considera que s'ha trencat el pacte constitucional: "S'ha trencat alguna cosa que al principi era forta i que cada vegada ha sigut més estreta i ha arribat a ser un fil. Crec que sí que s'ha trencat. Han de ser conscients que s'ha trencat".

Núria de Gispert ha revelat que José Bono la va telefonar per felicitar-la per la seva elecció com a presidenta del Parlament, i que van decidir tenir una entrevista personal. La nova presidenta ha assegurat que quan es vegin li farà arribar aquesta reflexió: "I tant que l'hi diré! A veure si comença a adonar-se'n".

Concert econòmic

Núria de Gispert ha defensat aferrissadament l'objectiu del concert econòmic plantejat des de CiU: "És una bona solució per Catalunya. És un canvi radical en tot. Si tenim els diners, quantes coses podríem fer! Si tenim els diners que Catalunya recapta, la crisi econòmica a Catalunya es notaria moltíssim, però molt menys que ara i, per tant, hem de treballar per aconseguir el concert o el pacte fiscal, com es digui, perquè es pugui tirar endavant i es pugui recuperar tot el que s'ha perdut en aquests anys".

Sobre el pla d'austeritat que vol aplicar al Parlament, Gispert ha explicat què pensa fer quan hagi de rebre alguna personalitat: "Hauré de convidar molta gent a esmorzar, a un cafè o a dinar. Per regla general, jo utilitzaré el restaurant del Parlament. No els portaré fora ni demanaré, d'entrada, càterings. Crec que hem d'utilitzar el que tenim allà, que, a més a més, funciona bé".

catradio.cat/secret
Anar al contingut