Dimarts, 25 de juliol, a partir de les 21.55

Nit especial olímpica, a TV3

Dimarts, 25 de juliol, a partir de les 21.55, TV3 viurà una nit temàtica per celebrar el 25è aniversari dels Jocs Olímpics. Avui, en un acte a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, que ha aplegat alguns dels seus protagonistes, s'ha presentat la programació especial i s'han pogut veure imatges del que va ser una etapa única que va marcar, especialment, la ciutat de Barcelona.

"El 25 de juliol de 1992 és una data especial per a tothom i 25 anys després TV3 aposta per una nit molt especial. Primer, a les 21.55, el documental del Departament d'Esports 'Voluntaris per sempre'. Després, a les 22.55, la coproducció de TV3 'Amics per sempre', ha explicat Clara Cabezas, cap de Programació i Imatge després de la benvinguda als assistents que ha donat el conseller de Damm Ramon Agenjo.

El documental "Voluntaris per sempre", de Txus Muñoz, Xavier Torres, Santi Padró i Joan Buixeda, explica com va néixer el moviment de voluntaris per als Jocs Olímpics de Barcelona 92 i com es va dissenyar perquè fos la llavor d'una manifestació ciutadana que continués treballant pel país un cop acabada la competició esportiva.

"Hi va haver una sèrie de reflexions a l'hora d'afrontar el producte. Com el fet que s'havien celebrat els 5, els 10, els 15 i els 20 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona i costava trobar una mirada diferent. Era complicat trobar un element que, 25 anys després, encara despertés l'interès de l'espectador. I vam pensar en els voluntaris. Del 1986 fins al 1992, en aquells 6 anys, es van apuntar unes 102.000 persones. D'aquestes, 35.000 van ser voluntaris en els jocs i 15.000 en els paralímpics. Xifres úniques que mai més s'han tornat a repetir en caps altres jocs olímpics i que mereixien la nostra atenció. Més dones que homes, per cert", ha explicat un dels autors del treball, Xavi Torres. "I el voluntariat no neix el 1992. Té a veure en com som els catalans. En el teixit associatiu existents, en les associacions de veïns, corals, AMPAs, els casals, els esplais... Tot això l'any 1992 va tenir una exhibició única. I ens ha interessat explicar el fenomen i com s'ha transformat després", ha afegit.

"Aquells voluntaris van fer bo aquell eslògan amb què es feia la crida: "Ser voluntari és un honor". Això és, potser, un dels trets distintius del voluntariat de Barcelona 92. I en el documental expliquem com es va crear aquest voluntariat i per què. El motiu és que els jocs tinguessin el màxim suport i aconseguir un substrat de gent que quedés per després. Aquest darrer motiu va ser el que va atrapar Andreu Clapés, el pare dels voluntaris, algú que no creia en els Jocs olímpics i la seva despesa", comentava Joan Buixeda, un altre dels autors. "Voluntaris per sempre" és un mosaic d'anècdotes, però també és un inventari de motivacions per continuar col·laborant, actualment, en altres causes: la lluita contra l'Alzheimer, l'acollida d'immigrants, associacions de pares d'escola...

A "Voluntaris per sempre" també hi tenen cabuda els records de Diana Garrigosa, esposa de Pasqual Maragall –l'alcalde de la Barcelona Olímpica-; els creadors Leopold Pomés i Xavier Mariscal; exesportistes com Manel Estiarte, Luis Enrique Martínez, Josep Guardiola o Jordi Villacampa, que ara continua el voluntariat a bord d'un vaixell de l'ONG Open Arms. "Voluntaris per sempre" compta amb la producció d'Anna López, Lorena García i Ferran Martínez; la imatge de David Roig i el muntatge de Xavi Abad.

La coproducció de TV3 "Amics per sempre", dirigida per Román Parrado i amb Òscar Muñoz, Betsy Túrnez i la jove Zoe Stein en els papers principals, rememora, fins al més mínim detall, uns dies que van canviar la història de la ciutat de Barcelona i de molts barcelonins. "La pel·lícula comença en un moment màgic que es viu a la Barceloneta, en un dels tradicionals xiringuitos de la platja, El Boquerón. Samaranch anuncia la tria de Barcelona com ciutat olímpica. Després salta en el temps fins al 1992, quan el protagonista, el Carles, està divorciat i té una filla adolescent que és la fan número 1 de Michael Jordan. Per en Carles els Jocs Olímpics han suposat una transformació i no del tot positiva", ha explicat Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3.

"Amics per sempre", rodada entre Barcelona, Calella i Lleida, és una producció de TV3, Som Batabat i  Lastor Media, amb producció associada d'Impulsa Film i la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Comitè Olímpic Internacional, el CECAAC i Damm.

Roman Parrado, el director d'"Amics per sempre" ha parlat del repte que ha suposat la producció: "Rodar una pel·lícula a la Barcelona actual i fer creure que, en realitat, s'estava en la Barcelona olímpica amb els protagonistes colant-se en tots els esdeveniments d'aquells dies. La façana marítima ha canviat tant... Ja no existeixen aquells xiriguitos i el volum de gent a la ciutat complica els rodatges. Que Calella de la costa semblés Barcelona no era cosa fàcil. Hem hagut d'idear solucions imaginatives."

La coproducció de TV3 també és una història particular, la de l'amo del xiringuito, en una zona molt concreta de la ciutat: la Barceloneta. "Perquè un nou món aparegui, un de vell ha de desaparèixer", ha sentenciat Parrado. "Aquells xiringuitos amb els seus cantautors han desaparegut. En aquell moment la Barceloneta no tenia clar què li aportarien els jocs. I, per tant, "Amics per sempre" és la petita història d'una gent que va viure els Jocs Olímpics d'una manera diferent", ha afegit.

La pel·lícula recrea molts moments d'aquelles olimpíades, com la cerimònia d'inauguració en la qual es va comptar amb molts dels voluntaris originals que van fer de figurants. La pantalla de televisió i la veu de la ràdio han permès recordar molts moments gravats a la memòria dels ciutadans.

També han parlat alguns dels protagonistes. Betsy Túrnez és Mariluz, la cuinera d'El Boquerón. Una dona del barri amb un passat fosc. És forta, positiva, alegre i valenta. "Una dona del barri", explica Betsy, que recorda de quan era petita aquells xiringuitos i els banys de San Sebastián. "Part de la meva família és de la Barceloneta i em toca de prop", ha comentat.

Òscar Muñoz és en Carles, el propietari del xiringuito amenaçat d'enderroc. És també un pare preocupat per la distància creixent amb la seva filla adolescent, per qui els Jocs Olímpics suposen l'oportunitat de veure de prop un dels seus ídols, Michael Jordan. "Dies abans del rodatge vam tenir l'oportunitat de veure el programa especial d'"El foraster" a la Barceloneta i ens van venir encara més ganes de fer un homenatge a aquest poble i tots aquells pobles de gent treballadora que sempre rep cops", ha comentat. "Mostrar aquest caràcter de barri que es caracteritza per gent humil però valenta i forta. Que tiren ‘palante'".

"Amics per sempre" és la primera pel·lícula que protagonitza Zoe Stein, que interpreta la Sara, la filla d'en Carles. Per ella ha estat l'oportunitat de "viure de més de prop com va ser aquella gran transformació que no vaig experimentar perquè no havia nascut", ha explicat la jove actriu.

Marta Bayarri és Isabel, l'exdona d'en Carles que ha definit la producció com "una història universal però a la vegada particular que té el valor afegit de l'època que retrata".

"Aquesta nit olímpica de TV3 arriba en un instant ideal. El dia 25 a plaça Catalunya serà un moment especial de commemoració. L'Ajuntament ha organitzat tot un programa d'activitats culturals, esportives i socials de tot tipus per celebrar el 25è aniversari. Deia Victor Hugo que res té tanta força com un somni a què li ha arribat l'hora. Els Jocs Olímpics eren un somni llargament esperat. Al 30 i al 31, Barcelona ja va ser candidata. Al 1936 finalment li van donar els Jocs Olímpics a la Berlín de Hitler i Barcelona es decidia a celebrar unes olimpíades populars com a alternativa, però el principi de la Guerra Civil ho va impedir", ha explicat Jaume Asens, quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. "Hi va haver un abans i un després dels jocs del 92 per molts motius:  la transformació urbanística, el llegat d'instal·lacions esportives, l'augment de la pràctica esportiva, el fort sentiment de pertinença a una ciutat i a un projecte, i la cohesió i la il·lusió generada per la vivència i la participació en un esdeveniment únic. La ciutat es va obrir al mar. "Amics per sempre" és una bona eina per rememorar el que va ser aquell moment i les dues visions que van existir dels Jocs Olímpics".

L'últim de parlar ha estat Toni Reig, director del Consell Català de l'Esport: "El llegat d'aquests jocs és aquest ‘per sempre'. Com es va transformar per sempre esportivament la ciutat però, sobretot, socialment amb aquesta onada de participació. Va fer que ens agradéssim moltíssim a nosaltres mateixos. Vam canviar com a societat."

tv3.cat/estiu