Nit d'homenatge a Teresa Rebull amb l'estrena de "Teresa Rebull. Ànima desterrada" i la reemissió del concert "Visca l'amor"

En el segon aniversari de la mort de la cantautora i activista catalana Teresa Rebull, morta el 15 d'abril del 2015, el 33 li dedica la nit del dissabte 15 d'abril. A les 22.10 "El documental" estrena "Teresa Rebull. Ànima desterrada", un film dirigit per Susanna Barranco que, mentre explora la figura de l'artista, una dona apassionada i revolucionària, també fa una anàlisi sobre la política, l'art, l'exili i la vida. I després del documental, a les 23.20, es reemet el concert "Visca l'amor". Celebrat el 6 de juliol del 2006 al Palau de la Música Catalana, el concert va ser una festa d'homenatge a Teresa Rebull que va reunir artistes com Lluís Llach, Marina Rossell o Maria del Mar Bonet.

"Teresa Rebull. Ànima desterrada"

Amb aquest treball Susanna Barranco vol mostrar la riquesa i la complexitat de Teresa Soler i Pi, més coneguda com a Teresa Rebull (Sabadell, 1919 – Banyuls de la Marenda, 2015), i per això explora la seva figura des de diverses perspectives. Per una banda, es dona valor a la seva faceta com a artista, àvia de la Nova Cançó, que sentia també passió per la pintura. I per l'altra, s'examina el seu vessant de dona política, activista i compromesa, que va haver d'exiliar-se i afrontar les dificultats de la fugida i la duresa d'una realitat imposada.

Teresa Rebull no va renunciar mai als seus ideals polítics i va actuar sempre amb una absoluta coherència i amb la llibertat com a emblema. A partir d'un retrat intimista de l'artista, el documental aprofita per recórrer la història del moviment d'esquerres de la República, l'exili, la vida en un país estranger i el record de Catalunya.

"Teresa Rebull. Ànima desterrada" respon a la necessitat, d'una banda, de defensar la història dels oblidats i de les persones que n'han format part, i de l'altra, per rememorar l'art i la lluita de la cantautora. És un reclam a la vida, a la passió i a l'art. Un reclam a favor de la memòria històrica, de la recuperació dels oblidats de la guerra i una reivindicació de l'exili com a viatge obligat.

El film, que mostra el procés de preparació d'un recital concert de Rebull a Barcelona, és un recital poètic a través dels poemes de les seves cançons, acompanyat de música i dels seus amics més especials, un comiat de la cançó i la poesia amb el seu públic.

Es va estrenar el 6 d'octubre del 2016, als Cinemes Girona de Barcelona. Durant els mesos de novembre i desembre del 2016 es va estrenar internacionalment a França (Banyuls, Argelers, Elna, Cabestany i Portvendres) i a la ciutat natal de la Teresa, als Cinemes Imperial de Sabadell.

Fitxa tècnica

Direcció, guió i realització: Susanna Barranco

Producció executiva: Cia Susanna Barranco

Producció executiva TV3: Jordi Ambròs

Producció delegada TV3: Joan Pavón

Producció associada: Associació Teatral Mousiké

Operadors de càmera: Susanna Barranco, Christian Guiriguet, Sergio Jiménez i Samuel Morgan 

Música: Jofre Horta i Pedro Soler

Muntadors offline: Juan Morales Calvo i Susanna Barranco

Muntadors online: Juan Morales Calvo

Veus en off: Susanna Barranco i Imma Colomer

Any: 2016

Durada: 65'

Una producció de Cia. Susanna Barranco, en coproducció amb Televisió de Catalunya, i la col·laboració del Departament de Cultura, Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona.

"Visca l'amor"

El 6 de juliol del 2006 va tenir lloc al Palau de la Música Catalana una festa homenatge a la cantautora i activista sabadellenca Teresa Rebull. L'espectacle, sota el nom de "Visca l'amor", va reunir a l'escenari diversos artistes clàssics de la cançó catalana com Lluís Llach, Marina Rossell, Joan Isaac o Maria del Mar Bonet, i nous valors com Túrnez i Sesé, Baetúria o Relk. També hi van participar artistes de la Catalunya Nord, lloc on residia Rebull des del seu exili, com Blues de Picolat o Gerard Jacquet, que va formar duo amb Pascal Comelade. La festa d'homenatge va estar organitzada per Òmnium Cultural i dirigida per Ferran Madico i Toni Xuclà.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

 

Anar al contingut