Mònica Terribas rep el Premi Ràdio Associació de Catalunya com a millor professional de ràdio

El programa de Catalunya Ràdio "La nit dels ignorants", que fa 30 anys, i el locutor i redactor Joan Vives, de Catalunya Música, reben mencions d'honor del jurat.

Les emissores Catalunya Ràdio, RAC1, la Xarxa i Ràdio Banyoles han rebut el Premi a l'Excel·lència per la tasca realitzada amb coratge i professionalitat durant el referèndum de l'1 d'octubre.

Mònica Terribas, directora i presentadora del programa "El matí de Catalunya Ràdio", ha rebut avui el Premi Ràdio Associació de Catalunya a millor professional de ràdio per "la seva trajectòria i capacitat periodística demostrada, amb valentia, rigor i professionalitat". L'acte de lliurament de la divuitena edició dels premis ha tingut lloc a l'Auditori de l'ONCE, a Barcelona, a les 19.30.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha estat l'encarregat de lliurar el premi a Mònica Terribas, que ha agraït el premi "en un vespre de presències i de moltes absències i en un moment tan difícil pels mitjans públics del nostre país" i ha fet pujar a l'escenari l'equip d'"El matí de Catalunya Ràdio", a qui ha qualificat de "servidors públics". "'El matí de Catalunya Ràdio' no és un programa de ràdio, és un espai de supervivència a la intempèrie" i un exemple de "periodisme entès com un exercici de llibertat i de llibertats", ha conclòs la periodista.

"La nit dels ignorants", el programa de les matinades de Catalunya Ràdio, amb Xavier Solà, mereix una menció d'honor per la seva trajectòria de 30 anys. El jurat ha destacat que el programa "ha esdevingut un clàssic modern de la programació de Catalunya i s'ha convertit en una icona de la intel·ligència col·lectiva". Solà ha qualificat el programa d'"au fènix, fenomen de la comunicació i exemple de servei públic, en què la intel·ligència col·lectiva s'hi reconeix des del primer moment" i ha recordat tots els qui l'han precedit al capdavant del programa, en els 30 anys d'història: Carles Cuní, Sílvia Tarragona, Ariadna Ferrer, Joan Bosch i Mireia Mallol.

El locutor i redactor Joan Vives, de Catalunya Música, ha rebut també una menció d'honor "per la seva trajectòria com a divulgador musical des dels inicis de l'emissora ara fa trenta anys".  Vives ha posat de rellevència la música en tant que "gran companyia de la vida" i s'ha referit a l'emissora Catalunya Música, amb trenta anys d'història, com "la finestra de projecció d'un col·lectiu que difícilment té espai en els mitjans tradicionals, els compositors i els intèrprets, i la fa arribar a tota Europa a través de la xarxa UER de radiodifusió".

Catalunya Ràdio, RAC1, la Xarxa i Ràdio Banyoles han estat reconegudes pel jurat amb el premi a l'excel·lència per "la tasca realitzada amb coratge i professionalitat durant el referèndum de l'1 d'octubre per les emissions de ràdio catalanes en els diferents àmbits de cobertura". En representació de Catalunya Ràdio, ha recollit el guardó Montse Poblet, redactora d'Informatius que va cobrir les primeres càrregues policials a Barcelona. Poblet ha afirmat que l'1 d'octubre és "un dia que no oblidaré mai, en què la gent ens demanava al carrer que no deixéssim d'explicar el que estava passant", ha fet extensiu el premi als professionals de la ràdio i ha tancat amb una promesa: "Continuarem defensant la veritat".

 

Mònica Terribas, Premi Ràdio Associació a la millor professional de Ràdio

Mònica Terribas, llicenciada en Ciències de la Informació (UAB) i doctora en Filosofia per la Universitat de Stirling (Escòcia), va iniciar el 1986 la seva carrera professional als Informatius de la desapareguda Cadena 13. El 1988 es va incorporar als equips de redacció de diversos programes de TV3, sota el mestratge de Joaquim M. Puyal, on va desenvolupar la seva experiència en programes informatius i de debat com "La vida en un xip" (1989-1991), "Les dues cares" (2001-2002) i "La nit al dia" (2002-2008); d'entreteniment i divulgació, com "Tres pics i repicó" (1988-1992), "Persones humanes" (1994-1996), "Solvència contrastada" (1997), "Efectes secundaris" (1998), "Un tomb per la vida" (1993-1994) o "Temps era temps" (2000), i espais culturals com "Avisa'ns quan arribi el 2000" (1997-2001). Va deixar la direcció i la presentació del programa informatiu nocturn "La nit al dia" per assumir la direcció de TV3 (2008-2012).

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio" des del setembre de 2013, Terribas és professora titular del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix docència des del 1993, i va ser vicedegana dels estudis de Periodisme (2000-2004). La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre altres guardons, amb el Premi Nacional de Cultura de Periodisme (2003), el Premi Ciutat de Barcelona (2006), el Premi Nacional de Comunicació de Televisió (2007), el Premi Òmnium Cultural (2005), el Guardó 1924 de Ràdio Associació (2004) i el Premi Quim Regàs (2009). Mònica Terribas també ha col·laborat en altres mitjans, com "El Periódico de Catalunya" i el diari "Ara", del qual va ser consellera delegada i editora.

 

"La nit dels ignorants", menció d'honor als 30 anys de trajectòria

Amb el periodista Xavier Solà al capdavant d'un equip integrat per Oriol Fidalgo, Pau Venteo, Rosa Bartroli i Aina Grau, "La nit dels ignorants" comparteix les preguntes i respostes més xocants i curioses dels ignorants radiofònics, cada cop més nombrosos, a través de més canals de comunicació i durant les 24 hores del dia. En la temporada que en fa trenta, l'espai conté les sessions "Els 30 ingredients per celebrar els 30 anys", una tria de trenta productes per celebrar una festa gastronòmica que aplegarà oients i personalitats; "Què es pregunten els ciutadans?", que surt al carrer per combinar els interrogants i les respostes dels ciutadans amb les dels oients a les xarxes socials; "Preguntes que fan pensar", l'entrevista amb un personatge conegut; "Ignorants, petits i grans", amb les qüestions dels més joves; "Viquipedistes empedreïts", que destaca les aportacions que es van penjant a la Viquipèdia de forma voluntària; "Mapa d'amics", la cadena de voluntariat que ja és la més gran que mai s'ha fet, amb més de 600 persones, i "La música", la cançó escollida pels oients amb què el programa s'acomiada cada nit.

 

Joan Vives, menció d'honor per la seva trajectòria professional

Joan Vives va iniciar la seva formació a l'Escola de Música de Mataró i va estudiar flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb Romà Escalas, obtenint els premis d'honor de "Grau professional" (1986) i "Virtuosisme" (1988). També ha rebut classes de K. Boeke, M. Miessen, B. Deerenberg, W. van Hauwe, P. Memmelsdorf, M. Verbrugen i H. M. Linde. Des de 1980, la seva activitat concertística l'ha portat a Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra i arreu de l'estat espanyol. També ha fet enregistraments discogràfics, radiofònics i per a televisió. Com a divulgador ha fet una gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris, així com articles per a diverses publicacions. Actualment és professor d'Història de la música a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i integrant de grups com Els Ministrils, quintet de bec, el Quartet barroc de Sant Simó i el Trio barroc del cafè, entre d'altres. És locutor i redactor de Catalunya Música des del 1987.

 

Premi a l'Excel·lència a la cobertura de ràdio del referèndum de l'1 d'octubre

Tota la programació conjunta de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació del diumenge 1 d'octubre del 2017 es va englobar en l'"Especial #1OCatRàdio", des de les 06.00 fins a la 01.00, conduït en les diferents franges horàries per Ricard Ustrell, Neus Bonet, Mònica Terribas i Òscar Fernández.

Catalunya Ràdio va tenir un dispositiu de punts fixos i mòbils fent connexions des d'arreu de Catalunya i un equip de xarxes, dirigit i coordinat per Mariola Dinarès, que va analitzar la informació que circulava per les xarxes de manera periòdica al llarg de tota la programació especial.

 

El documental "Las cloacas de Interior" rep el Guardó 1924

El jurat ha premiat el documental "Las cloacas de Interior", dirigit per Jaume Roures i produït per Mediapro, amb el Guardó 1924 "perquè presenta un treball valent d'investigació i anàlisi sobre les maniobres ocultes del Ministeri de l'Interior". 

"Las cloacas de Interior" es va emetre a TV3 l'11 de juliol del 2017, dins el programa "Sense ficció". Amb 766.000 espectadors de mitjana i un 30,1% de quota de pantalla, va ser el programa més vist del mes de juliol i emissió rècord del programa.

 

Els Premis Ràdio Associació

Es van crear l'any 2000 amb ànim de continuïtat per la Societat Cooperativa Ràdio Associació de Catalunya, tenen la intenció de distingir i premiar els professionals de la ràdio en català i els millors programes del darrer any. Distingeixen entre Millor Programa de Ràdio, Millor Programa de Ràdio Local, Premi a la Innovació i al Professional. Des de l'edició del 2003, a més dels premis de ràdio, s'atorga el Guardó 1924, amb què el jurat premia la producció en català dins l'àmbit audiovisual, és a dir, televisió, publicitat, cinema… per tant, agències, empreses, creatius, actors, presentadors, directors, realitzadors, programes, espots, pel·lícules, etcètera. El Guardó 1924 rep aquest nom perquè és l'any que l'Associació Nacional de Radiodifusió, precursora de Ràdio Associació de Catalunya, va posar en marxa el primer mitjà de comunicació parlat: Ràdio Barcelona, EAJ1.

Conjuntament amb els premis de concurs, durant la gala de lliurament s'atorguen mencions honorífiques de reconeixement a la trajectòria professional a persones o empreses de comunicació.

Des de l'any 2012, els guardons principals consisteixen en una reproducció d'un micròfon de reportatges de la RAC dels anys 30 del segle passat. I des del 2015, el Guardó 1924 consisteix en una reproducció d'una làmpada d'emissió de l'emissor primer de Ràdio Associació de Catalunya.

El jurat dels Premis Ràdio Associació de Catalunya està integrat per Carles Solà i Ferrando, president; i Assumpció Maresma i Mata, Jordi Margarit i Sanmartí, Joan Manuel Tresserras i Gaju i Imma Tubella i Casadevall, com a vocals. Ha actuat de secretària Margarida Moles i Gual.

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

 

catradio.cat/mati

facebook.com/elmatidecatalunyaradio

twitter.com/maticatradio

 

catradio.cat/ignorants

facebook.cat/ignorants

twitter.com/ignorants

 

tv3.cat

facebook.com/tv3

twitter.com/tv3cat

 

Anar al contingut