Mireia Boya
TV3

Mireia Boya diu que la CUP treballa amb la idea de fer el referèndum unilateral d'independència el primer semestre del 2017

En declaracions a "Els matins" de TV3, la presidenta del grup parlamentari de la CUP s'ha mostrat convençuda que es votaran al ple les conclusions de la comissió del procés constituent

Mireia Boya ha dit: "La teoria del ‘botó vermell' de JxSí d'esperar el gran moment per a la desconnexió final no ens l'acabem de creure. Cada setmana hi ha coses, grans o petites, que hauríem de desobeir. Per nosaltres es tracta d'una confrontació directa amb l'estat espanyol, i cal pensar en la desobediència com en una cosa que ha de ser quotidiana."

Sobre la data del RUI ha afirmat: "Pensem en el primer semestre del 2017. Els dos grups independentistes que som majoria a la cambra tenim un mandat molt clar. No buscar aquesta unilateralitat per a la ruptura amb l'estat espanyol seria enganyar els milers de votants que ens han fet confiança."

També ha assegurat: "No podem donar un xec en blanc (al president Puigdemont). Si la qüestió de confiança és al setembre, i els pressupostos es tramiten a l'octubre, doncs, actes de fe, a nosaltres, que som poc d'anar a l'església..., doncs és molt complicat."  

Sobre la votació de la mesa del Congrés

"No tinc ni idea si s'han deixat vots, però dues coses em semblen lamentables. Primer que fa dies que totes les notícies se centren en què passa a la mesa del Congrés, quan al Parlament de Catalunya passen coses molt més importants, deixem Madrid i els seus tripijocs. I segon, no em sembla gaire correcte aquest possible pacte entre el Partit Demòcrata, el PP i Ciutadans, un pacte de dretes del qual haurien de donar explicacions, si realment s'ha produït."

"Nosaltres no anem de bracet (amb el PDC), de fet sempre ens acusen de votar amb l'oposició. Per tant, ens posen l'etiqueta de votar amb els unionistes quan ells (JxSí) de vegades fan exactament el mateix."

Sobre la decisió de la mesa de no incloure en l'ordre del dia del ple les conclusions de la comissió del procés constituent

"La mesa ho pot incloure fins divendres.... Nosaltres hem manifestat el desig que les conclusions vagin al ple. Junts pel Sí també ho vol, per tant segur que s'acaben incloent."

"Pel que fa a l''auto' del TC, sembla que ens volen fer por, que ens estem quietets. Ha estat l'argument d'alguns partits per defensar que no es portin les conclusions al ple, però per a nosaltres és un informe més d'un tribunal que no reconeixem, que no té cap legitimitat."

Sintonia amb JxSí, el procés constituent i el RUI

"En el tema del procés constituent, sempre hi ha hagut una dinàmica positiva amb JxSí. Hem consensuat el redactat i unes conclusions conjuntes. Tenim clar que no és solament una cosa del Parlament, sinó que ha de sortir al carrer i se n'ha d'apropiar la ciutadania. El tràmit parlamentari era relativament senzill. De cara al setembre ha de començar el veritable procés constituent fora del Parlament."

"La teoria del ‘botó vermell' de JxSí d'esperar el gran moment per a la desconnexió final no ens l'acabem de creure. Cada setmana hi ha coses, grans o petites, que hauríem de desobeir. Per nosaltres es tracta d'una confrontació directa amb l'estat espanyol, i pensar en la desobediència com en una cosa que ha de ser quotidiana."

Sobre CSQP

"Una cosa són els dirigents de CSQP i l'altra les bases, i hi ha una diferència enorme. Els dirigents estan més preocupats de sortir als mitjans i fer la seva campanya de  primàries que no per sumar en un procés constituent, que és una cosa que tenien al programa. Per tant no entenem per què han muntat aquest show mediàtic, ni per què ens acusen de voler manipular el procés. Que el Sr. Rabell no digui mentides."

El mecanisme unilateral d'exercici democràtic, el nou RUI

"El millor mecanisme per legitimar el procés és fer un referèndum. El 9-N només va ser una consulta. I la pregunta ha de ser clara, de sí o no.  I s'ha de dedicar recursos per a les dues opcions, de tal manera que s'hi sumi tothom."

"El terme és el de menys, i com que no ens el deixaran fer pactat amb l'Estat, ja el farem nosaltres, i cridarem tots els observadors internacionals que calgui perquè n'avalin i legitimin el resultat."

"(Per celebrar-lo) Pensem en el primer  semestre del 2017. Els dos grups independentistes que som majoria a la cambra tenim un mandat molt clar. No buscar aquesta unilateralitat per la ruptura amb l'estat espanyol seria enganyar els milers de votants que ens han fet confiança. No em passa pel cap que acabi no fent-se per por, per dubtes pel xoc amb l'estat espanyol."

"Seria important que el pla que ens presenti el president Puigdemont inclogui el RUI, per això és important començar-ne a parlar."

Els pressupostos i la moció de confiança

"D'entrada cap qüestió de confiança va lligada amb els pressupostos. Nosaltres no ho lliguem en cap moment. N'hem de parlar i tant de bo que ho deixem resolt abans de vacances, per quedar-nos tranquils de cara a l'11-S."

"El full de ruta ha de ser contundent cap a la ruptura, i incloure aquest referèndum sobre la independència. I la lògica diu que els pressupostos aniran d'acord amb això. Els passats pressupostos no hi  anaven, no eren independentistes."

"No podem donar un xec en blanc (al president Puigdemont). Si la qüestió de confiança és al setembre, i els pressupostos es tramiten a l'octubre, doncs, actes de fe, a nosaltres, que som poc d'anar a l'església..., doncs és molt complicat."  

 

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

twitter.com/elsmatins

Anar al contingut