Miquel Iceta afirma que la Generalitat s'ha d'autoimposar els compromisos de dèficit

El portaveu del PSC creu que Rodríguez Zapatero ajornarà el debat sobre la seva successió en el transcurs del comitè federal del PSOE d'aquest dissabte.

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha explicat durant la tertúlia del programa de Catalunya Ràdio L'oracle, amb Xavier Graset, que la Generalitat ha de complir els compromisos de dèficit fixats i exercir-los des de l'autogovern.

Des del PSC es reclamen els diners que el govern central ha d'aportar a Catalunya però Miquel Iceta assenyala que la Generalitat hauria d'assumir el dèficit establert per aquest any: "M'empipa una mica aquesta tendència que hi ha en el nostre país de situar totes les males notícies com a obligacions imposades de l'exterior que converteixen el govern en un perfecte irresponsable. Les coses que fa bé les fa bé perquè les fa per Catalunya i els catalans, faltaria més, i les decisions no tan populars els hi ha imposat un tercer. Aquesta és una decisió en què hem participat i de què hem de ser solidaris. És una obligació, per dir-ho així, autoimposada". Iceta recorda al govern d'Artur Mas: "Des de fa molts anys que sabem que aquest any hi ha un objectiu de dèficit de l'1,3 per cent del PIB."

Sobre la publicació de les balances fiscals cada tres anys, Iceta ha advertit "l'ensurt que ens poden donar" perquè considera que "en la mesura que el dèficit s'ha anat fent més gran, ens podem trobar que els resultats de les balances fiscals no siguin tan favorables als arguments que habitualment ha fet servir Catalunya". El portaveu del PSC ha afegit: "No ingressem tant i l'Estat s'està endeutant moltíssim, i com que s'endeuta en nom de tots nosaltres serem un 18 o un 20 per cent d'aquest deute. Per tant, potser les balances no sortiran tan desequilibrades en contra de Catalunya com en el passat."

Iceta també ha dit que creu que José Luis Rodríguez Zapatero aprofitarà el comitè federal dels socialistes d'aquest dissabte per endarrerir el debat sobre la seva successió. El portaveu dels socialistes catalans ha indicat que la ministra de Defensa, Carme Chacón, no ha comunicat al PSC si vol aspirar a succeir Rodríguez Zapatero com a candidata del PSOE a la presidència del govern central.

catradio.cat/oracle
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut