Diumenge, a les 21.55

"M'atrauen els nens", a "30 minuts"

El diumenge 13 de novembre, a les 21.55, "30 minuts" estrena "M'atrauen els nens", una reflexió sobre els abusos sexuals a menors a través del testimoni de víctimes, pedòfils i pederastes. Es pot fer alguna cosa per evitar que els potencials abusadors portin a terme el seu delicte?

S'estima que un 1% dels homes encaixa en els criteris diagnòstics de la pedofília. Però no tots acaben abusant de menors. Es el cas del Daniel, un pedòfil d'uns 40 anys casat i amb fills ens explica com va descobrir, d'adolescent, la seva atracció pedofílica i com ha lluitat durant tota la seva vida per controlar-se i no abusar mai de cap nen. En Daniel necessita ajuda, però a Espanya ningú n'hi pot oferir. En canvi, a Alemanya, des de fa 12 anys existeix un programa terapèutic gratuït per intentar que els pedòfils no esdevinguin abusadors.

En el reportatge també coneixerem l'Albert i el José, dos presos que estan complint condemna per agressions sexuals a menors. Sabrem quins programes han fet a la presó i quines pors tenen per quan tornin a sortir en llibertat.

El ventall del que es considera abús sexual va des de l'exhibicionisme fins als tocaments o la violació. Seguint aquest criteri, s'estima que una de cada quatre nenes i un de cada vuit nens patiran algun tipus d'abús sexual abans dels 17 anys.

És el cas de l'Elisabeth, que, de petita, i durant molts anys, va ser violada pel seu pare. Fins que no va tenir 30 anys no va explicar a ningú el que havia patit durant la seva infantesa. En el reportatge ens explica les seqüeles que li han quedat.

I coneixerem també la Latifa Benari, una francesa que de petita va patir abusos sexuals amb violència i que fa 18 anys va fundar una associació d'ajuda a pedòfils, agressors sexuals i víctimes. Un cop al mes reuneix al voltant d'una mateixa taula un grup de pedòfils i de víctimes. L'objectiu, ens diu, és evitar nous abusos.

Els abusos a menors existeixen de tota la vida, però si hi ha un fenomen que, a l'època actual, creix de forma exponencial, és l'assetjament de menors a través d'internet. És el que es coneix com a "grooming" i s'està convertint és un problema fora de control. 

Un reportatge de: Roser Oliver i Joan Albert Lluch
Imatge: Enric Miró
Muntatge: Moisès Casanovas
Producció: Jessica Montaner

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 11 de novembre del 2016