Maig del 68, la moda del feminisme i Dorian, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Aquesta setmana, l'herència del Maig del 68 en l'àmbit cultural, l'onada recent de feminisme, James Rhodes i el grup Dorian, protagonistes del vint-i-quatrè capítol marcià

Aquest mes de maig se celebren els 50 anys del Maig del 68, els esdeveniments que semblava que podrien canviar el món i que van treure la cotilla a la societat francesa. Quina és l'herència d'aquella onada de revoltes, que també es van viure en molts altres llocs del món i que encara ara tenen tanta presència en l'imaginari col·lectiu? En parlaran l'escriptora Pauline Dreyfus, autora d'"El banquete de las barricadas", ambientat en el Maig del 68 dins del luxós hotel Le Meurice de París, el periodista i filòsof Josep Ramoneda i Bruno Icher, periodista i membre del comitè de selecció de la "Quinzena de realitzadors", una secció dins del Festival de Canes que justament es va crear arran del Maig del 68.

El feminisme fins fa pocs anys s'entenia com una cosa de dones amargades, rudes i que odiaven els homes. Ara, trepitja les catifes vermelles i protagonitza sèries de televisió o portades de revistes. Hi ha moltes postures dins del feminisme, de fet, es parla en plural, de feminismes. És un moviment que ha calat en la cultura "mainstream", i de l'entreteniment. Està de moda el feminisme? Per què justament ara? I si s'ha popularitzat, passarà com amb altres tendències, que tenen data de caducitat? Júlia Bertran en parlarà amb l'escriptora, periodista i activista feminista Vivian Gornick, l'escriptora i periodista especialitzada en cultura pop Lucía Lijtmaer, la sociòloga i activista feminista Maria Jesús Izquierdo i la il·lustradora Raquel Córcoles, coneguda com "Moderna de pueblo".

Aquest cap de setmana, el nom de James Rhodes ha omplert tuits i retuits a dojo. El responsable, un article d'opinió al diari "El País", en què manifestava el seu amor per Espanya. Més enllà de les opinions, la Tuitipèdia explica qui és i què ha fet el pianista anglès James Rhodes. 

El quintet barceloní Dorian omplen grans recintes arreu amb la seva fórmula que combina el pop i la música electrònica. Aquesta setmana veu la llum el seu nou àlbum d'estudi, "Justicia universal" i els marcians abdueixen dos dels seus membres, Marc Gili i Belly Hernández, per fer-los un test de romanticisme. Saben de què parlen, i és que el nom del grup l'inspira el títol de la novel·la romàntica per antonomàsia: "El retrat del Dorian Gray", d'Oscar Wilde.

I, per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" farà quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

 

Anar al contingut