L'oposició suspèn l'actuació del primer any del govern i en critica la improvisació

CiU destaca el coratge d'Artur Mas, que en moments difícils aplica mesures que incorporen un sacrifici, encara que això signifiqui perdre popularitat.

Tots els partits de l'oposició suspenen el primer any del govern català. Coincidint amb el primer aniversari de la presa de possessió d'Artur Mas com a president de la Generalitat, El matí de Catalunya Ràdio ha parlat amb els diferents portaveus parlamentaris perquè valorin l'actuació del govern de CiU en un any marcat per la crisi econòmica, les retallades pressupostàries i el moviment 15-M.

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha criticat la política de retallades perquè no s'ha fet de manera equitativa entre els ciutadans, i ha acusat el govern de no actuar amb uns objectius clars. "El govern ha anat improvisant sistemàticament i, malauradament, també ens trobem davant d'un govern que, lluny del que anunciaven, ‘el govern dels millors', ha estat un govern de mals gestors. Ho hem vist... el darrer episodi ha estat el de les nòmines dels empleats públics, ho vam veure amb la gestió del PIRMI, etc."

La gestió ha estat també la primera crítica del PP que, tot i això, considera que el govern de CiU ha actuat amb coratge davant la crisi. El portaveu popular, Enric Millo, ha parlat de desconcert: "Al final hem vist mesures molt improvisades d'un govern sobrepassat per la situació, nerviós, que deixa fins i tot sense la seva paga de Nadal els funcionaris públics de la Generalitat, i que per tant no ha afrontat amb decisió l'objectiu principal que era la recuperació econòmica".

Des d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Dolors Camats diu que les mesures del govern de Mas han aconseguit estendre la por entre la ciutadana: "El senyor Mas ha aconseguit que guanyés la por a la indignació. Avui la gent està més espantada que indignada, i ho veiem després dels anuncis, i no només dels anuncis, sinó de l'aplicació de xoc d'aquestes mesures".

En nom d'Esquerra Republicana de Catalunya, la seva portaveu, Anna Simó, parla d'expectatives frustrades: "El pitjor (ha estat) frustrar bona part d'aquestes expectatives en un any entre, diguem-ne, el seu electorat mitjà; capes mitjanes i treballadores, tant treballadors i treballadores públiques, personal i usuaris de la sanitat pública..."

Albert Rivera, portaveu de Ciutadans, considera que el govern català ha situat el país en una situació pitjor que la de fa un any: "Avui aquest govern està fent bo el Tripartit en aquest sentit, perquè resulta que tenim més aturats, que tenim més empreses tancant i una situació econòmica que no s'enlaira. Per tant, recuperar confiança, recuperar l'economia com a prioritat absoluta"

Solidaritat considera que la Generalitat no té projecte. Ho ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio Alfons López Tena, argumentant que "no aborda el problema principal. A Catalunya, la crisi no és un problema de pagar pocs impostos. El problema és que Espanya ens roba".

Després que en l'última enquesta del CEO la ciutadania va puntuar amb un 4,9 l'acció del govern de la Generalitat, els diferents portaveus parlamentaris també han posat nota al primer any del govern d'Artur Mas. El PP li ha donat un 4,9, ERC un 4,5, el PSC un 4 baix, Ciutadans entre un 3 i un 4, Solidaritat un 3 i ICV un molt deficient.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, després d'haver escoltat totes les valoracions de l'oposició, ha qualificat l'actuació del govern de valenta i ha posat un notable alt a la gestió del govern. "Ens trobem amb un home com Artur Mas que no està disposat tampoc a governar a cop d'enquesta. És perfectament conscient ell i en som nosaltres que el que està fent no és popular i no agrada i que incorpora un sacrifici. Això és coratge i és determinació".
catradio.cat/mati

catradio.cat/mati
Anar al contingut