"L'obra d'art ets tu". Ramon Gener torna a TV3 amb "This is art"

El dimecres 29 de novembre, a les 22.35, s'estrena "This is art", una producció de Brutal Media en coproducció amb TV3. Un programa que s'acosta a l'art a través de les emocions i proposa un viatge a l'interior de cadascú de nosaltres, dels sentiments i de les inquietuds.

Avui s'han explicat els detalls del nou programa de Ramon Gener i s'ha mostrat un tast en roda de premsa al Cercle Artístic Sant Lluc, on han assistit Vicent Sanchis, director de TV3; Cristian Trepat, cap d'Entreteniment i Culturals; Raimon Masllorens, productor executiu, i Ramon Gener, director i presentador del programa.

El director del Cercle Artístic Sant Lluc, Josep Parera, ha obert l'acte donant la benvinguda i definit aquest espai com un centre que "ajuda a construir l'art". A continuació Vicent Sanchis ha continuat la presentació destacant l'aposta de TV3 per la cultura en un moment que l'actualitat ha marcat la programació: "Ara és el moment de parlar de cultura. Perquè no estem preocupats per l'audiència que fem, sinó per aquesta audiència... per formar-la, informar-la, per entretenir-la, perquè aprengui amb nosaltres i nosaltres aprendre d'ella, també. I per això són els programes de cultura i els posem a TV3 perquè pensem que poden funcionar com ho va fer el primer ‘Quan arribin els marcians', que va reunir força gent davant de la pantalla. I continuar apostant per programes culturals, vol dir que hi creiem".

"‘This is art' és un programa molt especial", ha continuat el director de TV3, "perquè intenta treure la gent del desconcert en què s'ha instal·lat la cultura en les últimes dècades. Molts cops ens desentenem de la cultura no perquè no ens agradi, sinó perquè no entenem res. El que farà aquest nou programa és explicar el món de l'art des dels sentiments, i Ramon Gener ho fa d'una manera perfecta i fa fàcil el que tots crèiem que era molt difícil."

Cristian Trepat, cap d'Entreteniment i Culturals, ha explicat com en el context de l'últim any es van unificar els departaments d'entreteniment i cultura "amb l'objectiu de fer arribar la cultura a un públic més ampli, revisant el to i el format però sense perdre'n la qualitat. I per reforçar l'aposta cultural com a televisió pública i de servei, es va decidir canviar l'aparador d'aquests continguts a TV3 per fer que tinguessin molta més incidència. En definitiva, el que fem té sentit si la gent ens mira, i és el que volem per als continguts de culturals, que liderin audiència per TV3. Precisament, "This is art" ens permetia hibridar el format: fer la cultura entretinguda o entreteniment cultural, amb vocació d'arribar al gran públic, amb un producte de gran qualitat i amb un gran comunicador com és Ramon Gener."

Raimon Masllorens, productor executiu, ha explicat que "This is art" és una coproducció entre Brutal Media i TV3, un fórmula habitual en ficció i documentals, però no massa en formats televisius, que, normalment, es volen més personalitzats. En aquest cas ha donat com a resultat un producte "més ambiciós, que ha permès que la televisió no carregui amb el cent per cent del cost i, a la vegada, s'ha buscat que fos de més proximitat. Primer vam anar a veure va ser TV3, i de seguida ens van obrir les portes com a la televisió pública que és, amb inèrcia d'afrontar nous reptes i la valentia de passar el programa en horari de ‘prime time'".

"Des que soc petit la cultura m'ha entretingut, no he necessitat que ningú me la fes entretinguda... No he trobat mai res a la vida que sigui més entretingut que mirar un quadre, escoltar música o admirar una escultura. Per això quan em pregunten per què faig els programes d'aquesta manera, sempre contesto que no ho sé fer de cap altra manera. Per mi no hi ha res més divertit que anar a un concert de Bruce Springsteen o visitar el MNAC. Entenc que la cultura és divertida. No cal fer-la entretinguda, per mi ja ho és", ha explicat el director i presentador del programa, Ramon Gener.

"‘L'obra d'art ets tu' és el paradigma de ‘This is art'", ha sentenciat Ramon Gener. "Hi ha una manera de pensar extrema que diu que un quadre no existeix, només existeix quan algú el mira. Més enllà que estigui molt ben pintat, que pertanyi al modernisme o el que sigui, només comença a existir des del moment en què el mirem. Quan Bernini va fer l'‘Èxtasi de Santa Teresa' no el va fer per a tot el món, el va fer per a cada un de nosaltres. Perquè a cada un que el mira li dirà coses diferents. Cada cop que us mireu una obra d'art és el vostre moment personal i intransferible. Tindreu la vostra experiència, per això una exposició que heu vist deu anys enrere, si la torneu a veure serà diferent, perquè vosaltres ho sou."

"El programa intenta explicar com tots vosaltres sou una obra d'art i que vosaltres feu possible que existeixin les obres d'art", ha continuat amb la passió per ensenyar que el caracteritza. "Per fer-ho no hem trobat cap altra manera que a través dels sentiments, dels estats d'ànims i de les emocions. Per això cada capítol és un estat d'ànim, una emoció, un sentiment que tindrà el seu color i el perquè d'aquest. I a través d'ells s'intentarà fer un viatge a través de l'art. Més enllà de les tècniques, intentarem explicar per què ens emociona un quadre, una música, una escultura. Entendre què és la bogeria o la vanitat a través de l'art. I cada programa serà un viatge interior que començarà en un lloc i acabarà en un altre."

Sis seran els primers capítols que s'emetran d'un total de 24 que formen part d'aquest projecte. Segons Gener la idea és "un programa que es pugui veure en família o amb qui tu vulguis. Que tothom pugui veure'l, des de l'expert en art que potser aprendrà alguna cosa que no sabia i el que es pensa que no sap res per descobrir coses i a partir d'aquí fer el seu viatge interior".

"Treballo com un obridor de portes i convido a passar", ha dit Ramon Gener. A partir del 29 de novembre obrirà una nova porta a TV3 per acostar l'art a tothom.

tv3.cat/thisisart

Anar al contingut