Mònica Terribas i Lluís Llach
Mònica Terribas i Lluís Llach

Lluís Llach ha celebrat amb "El matí de Catalunya Ràdio" els 50 anys del seu primer recital

Catalunya Ràdio ha emès un programa especial en homenatge al cantautor des del Centre Cultural El Social de Terrassa, avui ple de gom a gom, per on han passat amics, músics, mestres i seguidors de Llach. Des de Laura Almerich fins a Elena Gadel i Feliu Ventura, han explicat la seva relació amb el músic de Verges i han interpretat les seves cançons més emblemàtiques a l'escenari on demà farà cinquanta anys que va fer la primera actuació.

Recordant aquell concert d'ara fa 50 anys, Lluís Llach ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, sobre aquell dia: "No vaig mirar mai al públic, tenia una colla de gent, avui n'hi ha algun per aquí, que agreixo la seva presència, i vaig posar el peu, en lloc de posar la planta sencera, vaig posar només la punteta. Al cap d'un minut vaig començar a tremolar i quan vaig acabar algú em va dir: ‘Ho fas bé, nen, però t'assembles molt a en Serrat'."

Pel programa especial hi han desfilat amics, seguidors, companys de professió i mestres, com la seva professora de piano, Montserrat Puigdemont, amb qui Llach va aprendre a estimar la música. El músic de Verges ha explicat: "Quan jo sortia de les seves classes, anava com un boig a casa, i allà hi havia un lloc que li dèiem el ‘cuartito' on hi teníem el piano. I en lloc d'estudiar la música que ella em  feia estudiar, ho tancava tot, em quedava a les fosques i em posava a improvisar al piano, hores així. Anava com esbojarrat i això m'ho provocava el fet que això era molt important. Era el que havia de fer."   

Llach ha explicat també com les lletres van entrar en la seva música i  s'ha emocionat recordant el poeta Miquel Martí i Pol i, amb la parella del poeta, Montserrat Sans, han parlat de la relació especial que tenien. La que va ser companya del poeta de Roda de Ter ha recordat: "Quan treballaven junts s'emocionaven, és veritat. Tenien una connexió molt important entre tots dos, s'avenien molt, pensaven molt igual, i jo mirava de fer el que podia al seu costat, enviant faxs o ajuntant-los. També els hi feia truites de carxofa, que li agraden molt al Lluís."    

Sobre el procés creatiu de les lletres, el músic ha recordat: "Jo sempre feia primer la música i després la lletra i, quan va fer la prova per entrar als Setze Jutges, feia cançons sense lletra. Per mi, la música deia tant, que eren melodies que servien per desfogar-me i no em calia lletra. La gran sorpresa va ser quan em van dir que s'havien de fer lletres. Sort en vaig tenir, del Josep Maria Espinàs, de la Maria Aurèlia Capmany, que em van ajudar molt. L'Aurèlia em va apallissar, és ella que, pràcticament, m'ajuda a fer ‘L'estaca', aquesta cançó sense ella hauria estat molt diferent, i em van ensenyar a fer servir les eines. Vaig intentar aprendre el que vaig poder. I pel camí em vaig trobar un gran poeta, Martí i Pol, que jo crec que ha sigut una de les més grans amistats, ara no em vull emocionar."      

També durant el programa, els alcaldes de Verges, Ignasi Sabater, i de Porrera, Jonàs Macip, els dos pobles de Llach, han anunciat el seu agermanament com a homenatge al cantautor. I Ignasi Termes, comissionat de l'efemèride, ha explicat tot el que donarà de si el Llach 50, una campanya que durarà tot l'any i on es reivindicarà les seves facetes públiques com a  músic, vinyater, escriptor, solidari i institucional. Termes ha concretat: "Demà es compleixen 50 anys del debut de Llach als escenaris, l'any que ve es compliran 50 anys de l'estrena de la cançó més emblemàtica i més popular, si més no, que és ‘L'estaca', i aquest divendres farà 10 anys que es va celebrar el concert de comiat a Verges. Amb totes aquestes efemèrides hem creat Llach 50, que, de moment, hem estrenat la pàgina web presentant el projecte, hem obert també xarxes socials perquè les persones revisquin records de tota aquesta trajectòria i d'aquests concerts."   

Al programa, hi ha participat la guitarra solista Laura Almerich, que va acompanyar Llach durant molts anys. Entre altres actuacions que s'han fet durant el matí; Manu Guix ha fet una versió d'"Amor particular"; Elena Gadel ha cantat "Laura"; el tema "Si arribeu" l'han fet conjuntament Feliu Ventura, Borja Penalba, Judit Neddermann i  Mireia Vives, i el grup Rumbamazigha ha posat punt final al programa en homenatge a Llach amb "L'estaca", que han interpretat juntament amb tot el públic que omplia la sala, per la qual han passat unes 300 persones.

"El matí de Catalunya Ràdio" es fa cada dia, de dilluns a divendres, de les sis del matí a la una del migdia.

 

catradio.cat/mati

facebook.com/elmatidecatalunyaradio

twitter.com/maticatradio

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut